Esélyegyenlőség digitális háttérrel

Miről szól az eVITA program?

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 9. 09:25

Az infokommunikáció egyre újabb kihívások elé állít, s új lehetőségekkel lep meg mindannyiunkat. A szakma felelőssége, hogy a civilek minél tudatosabban éljék meg ezt a fejlődést, minél inkább saját javukra fordítsák, minél több előnyét használhassák ki. Ezt kívánja támogatni a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Digitális Esélyegyenlőségi Programja, amelyről Alföldi Istvánnal, az NJSZT ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Ez a program a különböző szintű digitális írástudástól az eszközök napi életminőséget javító felhasználásáig nagyon szerteágazó területeket foglal magában, eszközként az igények felkeltését, a lehetőségek iránti motiváció fokozását is felhasználva. Az informatikai és kommunikációs eszközök napi életviteli, egészségügyi felhasználási lehetőségeinek egyik megvalósítási formája az eVITA platform, amely arról is szól, hogyan segíthetjük az idősebbeket és más rászorulókat abban, hogy otthon, a munkahelyen és szociális kapcsolataikban minél tovább hasznos tagjai maradjanak a társadalomnak.

- Nos, hogyan? - kérdeztük Alföldi Istvántól, aki igazgatói posztja mellett az eVITA Nemzeti Technológiai Platform Operatív Testületének vezetője is.


- A segítségnek számtalan módja van. Amiről mi beszélünk, az elsősorban az infokommunikációs eszközökkel való segítés. Ma, ahova megyünk, mindenhol számítógépet látunk. A kommunikáció, a mobiltelefon, a hírközlés világában szinte mindenki be van hálózva. Az információkat gondtalanul továbbíthatjuk olyan helyekre, ahol kiértékelhetőek. Egy egészségügyi "karperec" segítségével vérnyomást, cukorszintet mérhetünk, az eredményeket pedig elküldhetjük például a háziorvosunknak. Nagyon fontos, hogy az idős ember otthonában maradhasson, nem kell kórházba, idősek otthonába küldeni, hiszen az ápolói segítséget a karján viseli. Azonban a szakértelmet semmiképpen sem szabad felülírni. A látszatát is kerülni kell annak, hogy orvosi tudással szereljük fel, - neki megfigyelési tudással kell rendelkeznie. Az elöregedő társadalommal közösen kell törődni, ezt az egész világon felismerték. Magyarország kedvező helyzetbe kerülhet, ha komolyan foglalkozik a témával. Szürkeállományt, jó szervezést, eltökéltséget igényel, és versenyelőnyt ígér. Vállalkozókra van szükség, akik az eszközöket legyártják, és szolgáltatókra, akik hozzáférhetővé teszik őket. Természetesen ezek nem olcsó termékek, de ha tömeges elterjedésük folytán elérhető áron kerülnek forgalomba, nagyon sokan fogják megvásárolni. Az alacsony jövedelműek pedig - ők tartoznak a leginkább veszélyeztetett csoportokba - a társadalombiztosítás hozzájárulásával juthatnak a megfelelő berendezésekhez. Nem csak idősekről van szó, hanem fiatalokról is, - hiszen bárki rokkanttá válhat - de érinti a fogyatékkal élőket, rehabilitációra szorulókat is - kapjuk a magyarázatot.

- Mi az Önök szerepe a programban?

- Megpróbáljuk a kezdeti lendületet összefogni. E célből alakult meg 2007 novemberében az eVITA Nemzeti Technológiai Platform, melyben képviselve vannak a legnagyobb gyártók, egyetemek, szolgáltatók. Fontos a dolog aktualitása. Tíz éve nem lehetett volna tömegesíteni, most eljött az ideje. Szeretnénk, ha eljutnánk addig a pontig, melytől kezdve az ügy nem lenne visszafordítható, ahonnan önvezérlő lehetne.

- Nem fél attól, hogy ismét azok kerülnek kedvező helyzetbe, akiknek anyagi körülményeik ezt lehetővé teszik?


- Ezért is fontos a tömegesedés, hiszen általa lesznek a termékek olcsóbbak. Van egy nagy programunk, melynek mottója: tudás, elkötelezettség, felelősség. Felismertük, hogy a tudásból, elkötelezettségből óriási felelősségvállalási kötelezettség származik, mégpedig a civil társadalom irányába. Felelősek vagyunk azért, hogy a civilek világosan lássák, milyen előnyük származhat a program megvalósulásából, megszerezzék a szükséges ismereteket. Megfogalmaztuk tehát a digitális esélyegyenlőség jelszavát. Mi ebben komolyan hiszünk, ezzel a programmal jól lehet csatlakozni az e-befogadás évéhez - tudatta a programfelelős igazgató.

- Konkrétan mit értsünk e-befogadáson?

- Mindazt, amiről eddig beszéltem. Lehetőséget nyújtani a civil társadalomnak arra, hogy az információs társadalom által generált új kihívásokra képes legyen megfelelően reagálni, s előnyeivel élni. Gondolok például a digitális írástudás terjesztésére, egyszerűbb esetben legalább az internet használatára. Minden második ember ma még nem érdeklődik a számítógép iránt. Nem arról van szó, hogy nem tudja használni, nem is akarja. Tehát cél az érdeklődés felkeltése. Sokat kell tenni azért, hogy az egészséges életvitelt szolgáló rendszerek, eszközök, szolgáltatások ügyében előrelépjünk. Ez egy folyamat, melynek 2008 egy jelentős pontja, mondhatjuk, itt tűztük ki a startzászlót.

- Nem tart attól, hogy lesz egy szűk réteg, amelynek tagjai mindezekhez a dolgokhoz hozzájutnak, a nagy többség pedig leszakad?

- Azt hiszem, ebből a digitális esélyegyenlőségből lehetne egy mobiltelefon ügyet csinálni. Kezdetben az is csak kevesek kiváltsága volt, ma pedig a legeldugottabb tanyán, nagy szegénységben élő család is használja. Léteznek könyvtárak, közösségi helyek, teleházak, ahol megtalálható az internet. Hihetetlen életet lehetne ezekbe az intézményekbe lehelni. Azt tartom inkább veszélyesnek, ha ezt a mindenki számára fontos projektet nem tudjuk megvalósítani. Természetesen hiszek benne, azért csinálom. Az információs társadalom a legegyszerűbb otthonba is bevihető, ha tudják használni. Gondoljunk a fizikailag hátrányos helyzetűekre (tolókocsihoz kötöttek, vakok), romákra, kistérségekre, elmaradott szegénytérségekre. Legalább ebben a tekintetben lehessenek egyenlők. Különben éppen az ellenkezője történik majd, mint amire fölesküdtünk: az esélyegyenlőtlenség nagyságrendekkel fog nőni.

Hamary Dénes

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09