Internethajó helyzetjelentés a magyar info-társadalomról

KÉK NOTESZ 2008: az eBefogadás éve

forrás Prim Online, 2008. május 9. 14:04

A KÉK NOTESZ májusi megjelenésével kimarad az év végi értékelések kavalkádjából, aminek előnye, hogy anélkül is megkapja a figyelmet, hogy költői túlzásokba esnének a szerzői. Továbbá, hogy szinte kivétel nélkül rendelkezésre állnak az elmúlt évről szóló statisztikák, végül, hogy már ismertek a legfontosabb szereplők tettei is az új évre vonatkozó terveik és célkitűzéseik mellett.

A KÉK NOTESZ azonban ebben az évben bizonyos szempontból mégis rosszkor készült, ugyanis a kisebbségi kormány működésének kezdete egybeesik a jelentés megjelenésével. Egy olyan területen pedig, mint az információs társadalom, ahol meghatározó a kormányzat ténykedése, egy ilyen alapvető változás alapjaiban írhatja át a terület aktualitásait, a leírt szó pedig gyorsan elavul. Bizonyos szempontból azonban pont a legjobbkor jelenik meg a KÉK NOTESZ, ugyanis szinte teljes bizonyossággal mondható, hogy határpontról nézünk vissza és értékelünk, annak biztos tudatában, hogy ezentúl másképpen mennek majd a dolgok. Mindez reményekre és kétségbeesésre is okot adhat – attól függően, hogy hogyan értékeljük azt a bizonyos mögöttünk lévő múltat és mit várunk a jövőtől.

Áttekintve a 40 oldalas jelentést, amire az elmúlt évben büszkék lehetünk az információs társadalom területén, az a mobiltelefonok magas száma vagy a szélessávú kapcsolatok közel 100 százalékos aránya az összes internet-hozzáférésen belül. Örömteli, hogy hosszú évek után sikerült tartósan letörni az internet árát, miközben egész évben nőtt az internetezők aktivitása, látogatottsági adatok dőltek meg, folyamatosan nőtt a .hu domainek száma. Ez részben a web 2.0 hazai fejlettségének, elterjedtségének is köszönhető, illetve az e-kormányzat szolgáltatásoknak, amelyek képesek megszólítani az idősebb és a vidéki lakosságot is. De hogy még többen internetezzenek és végre eltűnjön a digitális szakadék, partnerségre léptek a gazdaság, kormányzat és civilek is, elindult a Netrekész program.

A fentiekhez képest átlagos vagy valamivel átlag alatti teljesítményt mutatott fel az ország több területen. Például elindult jó néhány akcióterv kidolgozása, de végre is kellene hajtani azokat. Bár örömteli, hogy a szélessáv aránya ilyen magas az összes kapcsolaton belül, de egyrészt nem fér hozzá mindenki a szélessávhoz, másrészt az átlagos csatlakozási sebesség változatlanul elmarad a nyugati átlagtól. Fejleszteni kell az e-kormányzat terén is, mert kezdünk lemaradni az európai átlagtól. Interaktív, személyre szabott, a közigazgatás részéről értékhozzáadott szolgáltatásokra van szükség, amihez a folyamatok modernizációján túl kell a politika támogatása, helyi szinten is – egyelőre az önkormányzatok túlnyomó többsége rendeletben zárja ki az elektronikus szolgáltatások igénybevételét.

Végül, számos területen gyors felzárkózásra van szükség, nincs idő késlekedésre. 2008 az eBefogadás éve, több millió embernek kell segíteni abban, hogy számítógép és internet használóvá váljon – ez nem egyszerűen életminőségi kérdés, vagy a csupán a kikapcsolódást célozza. Az informálódás, az elektronikus szolgáltatások igénybevétele, az olcsó kétoldalú kommunikáció mind a versenyképességet is szolgálja, miközben szoros összefüggésben van a foglalkoztatás kérdésével. Ehhez azonban a motiváció megteremtésén túl minden településen biztosítani kell a szélessávú infrastruktúrát, miközben az információs írástudás javítása érdekében programok indulnak. Ennek eléréséhez egyelőre hiányoztak a források, a várható politikai változásokkal javítani kell a terület szervezeti beágyazottságán is. Az internetadó ötletét elnézve pedig komolyat kell előrelépni a politikai tudatosság terén.

Újra elmondható tehát, hogy Magyarországnak a tartósan pozitív irányba történő elmozduláshoz az átlagos fejlődési ütem gyorsítására volna szükség, ez pedig elengedhetetlen összefogás és közös munka nélkül – erre figyelmeztet a KÉK NOTESZ utolsó fejezete, az Ajánlások is.

A KÉK NOTESZ teljes egészében ingyenesen hozzáférhető az Internethajó oldalán: http://internethajo.hu/
Az olvasóknak lehetőségük van bekapcsolódni a jelentés kapcsán kibontakozó vitába. Észrevételeit juttassa el a következő címre: keknotesz@internethajo.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05