A böngészőn keresztül figyelné a felhasználókat a Mozilla

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 14. 18:00

Tegnap derült fény egy eddig titokban tartott Firefox-projektre, melynek keretein beül a fejlesztők azt tervezik, hogy adatokat gyűjtenek az internetezőkről.

A TecCrounch beszámolójában az olvasható, hogy a Mozilla Data kódnéven futó projektje még gyerekcipőben jár, nagyjából most kezdenek körvonalazódni a részletek. John Lilly, az alapítvány elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy új utakat keresnek, hogy hogyan lehetne minél jobban feltérképezni az internetezők webes szokásait. A begyűjtött információkat egy központi adatbankban tárolnák, ezekhez pedig bárki hozzáférhetne, kielemezheti azokat, következtetéseket vonhat le belőlük. Természetesen a Mozilla a jogi szabályozásoknak megfelelően akar eljárni, tehát csakis előzetes beleegyezéssel kezdenének hozzá a weben barangolók megfigyeléséhez. Lilly mindenesetre tiltakozott a titkos projekt megnevezés ellen, elmondása szerint eddig azért nem lehetett hallani a Mozilla adatgyűjtési szándékáról, mert még nagyon friss a böngésző-alapú megfigyelés gondolata.
Az alapítvány jelenleg is gyűjt bizonyos adatokat, ezek azonban csupán a frissítések és a szoftver felhasználói felületének a jobbá tétele végett szükségesek. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50