Tavaly 4 százalékkal nőtt a bankkártyák száma

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 20. 09:23

Magyarországon 2007 végén több mint 8,6 millió bankkártya volt forgalomban, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derül ki az MNB magyarországi fizetési kártya üzletágról készített elemzéséből. Az egy főre jutó 0,82 darabbal a magyarok az 1,38 darabos EU-átlag alatt, a középmezőnyben vannak. A vásárlások aránya tavaly először meghaladta a készpénzfelvételekét: száz műveletből 52 fizetés volt.

Az előző két évben 13, illetve 11 százalékkal emelkedett a kibocsátott plasztikok száma; a tavalyi megtorpanás oka az elemzés szerint részben annak tulajdonítható, hogy tavaly decemberben megszűnt a Diners Club kártyák magyarországi kibocsátása, részben pedig annak, hogy a saját védjeggyel ellátott kártyakonstrukciók egy részét a kibocsátó bankok megszüntették.

Még mindig a debit (terhelési) kártyák teszik ki a kártyák túlnyomó többségét, de részarányuk fokozatosan csökken: tavaly az előző évi 80-ról 79 százalékra mérséklődött. A credit (hitel) kártyák száma tavaly egy év alatt 9 százalékkal nőtt és 2007 végén a forgalomban lévő kártyák egyötödét tette ki.

A charge kártyákból (esetükben a számlázási periódus végén a tartozás teljes összegét ki kell egyenlíteni) mindössze 19 ezer, az előre fizetett plasztikokból 15 ezer darab volt 2007 végén forgalomban. A magyar piacon 2006-ban megjelent többfunkciós kártyákból (fizikailag egy kártya működhet például debit és credit kártyaként is) a múlt év végén kevesebb mint 60 ezer volt forgalomban.

Bizonyos kártyatermékek kibocsátásába a bankok mellett bekapcsolódhatnak kereskedők (co-branded kártya) és non-profit szervezetek is (affinity kártya), ezeknek a konstrukcióknak a részaránya 12 százalék volt, számuk alig emelkedett az előző évhez képest (1,049 millió).

Továbbra sem jelentős a business kártyák aránya (5 százalék), azonban egyre több lakossági termékként nyilvántartott kártyát használnak üzleti célokra. Az internetes vásárlások biztonságát növelő, úgynevezett virtuális kártyákból 2007 végén 162 ezer volt forgalomban.

EMV csippel az egy évvel korábbi 23 százalékkal szemben 2007 végén a kártyák 32 százaléka volt ellátva; továbbra is csak két bank, a K&H és az OTP bocsát ki csip kártyát - derül ki az elemzésből.

Az elektronikus készpénzfelvételt 4286 ATM biztosítja, ezeket egészíti ki a bankfiókokban és a postahivatalokban üzemeltetett 10 213 POS berendezés. Magyarországon fele annyi ATM jut egymillió lakosra, mint az EU-ban (760 berendezés/fő). Az automaták 45 százaléka falba épített, a maradék önállóan áll. Az ATM berendezések 39 százaléka alkalmas EMV csipkártyák elfogadására.

A Visa és MasterCard védjeggyel ellátott kártyákat elfogadó kereskedelmi egységek száma 10 százalékkal bővült az elmúlt évben, 29 491 üzletben lehet ilyen kártyákkal fizetni, American Express kártyával 20 257, JCB kártyával 12 513 üzletben.

A Diners Club kártyák elfogadását a Citibank 2007 decemberében beszüntette; az Erste Bank megkezdte ugyan a szerződéskötést a kereskedőkkel, de az év végén mindössze 43 kereskedőnél lehetett külföldi kibocsátású Diners Klub kártyával fizetni.

A kereskedői elfogadó helyeken 43 370 elektronikus POS üzemel, gyakorlatilag minden művelet engedélykéréshez kötött, ami a kártyahasználat biztonságát emeli. A POS berendezések 80 százaléka alkalmas az EMV chip kártyák elfogadására.

A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal 271 millió műveletet hajtottak végre az elmúlt év során a hazai bankok ATM és POS hálózatában, 6.682 milliárd forint értékben. A növekedés üteme az előző évhez képest a darabszámot tekintve 17, értékben 10 százalék volt.

A vásárlási műveletek aránya 2007-ben haladta meg először a készpénzfelvételeket; száz műveletből 52 (2006-ban 48) áru és szolgáltatás ellenértékének kifizetését szolgálta.

A magyar kártyabirtokosok az elmúlt évben 259 millió alkalommal használták kártyáikat belföldön és külföldön, 6555 milliárd forint értékben; a műveletek száma 13 százalékkal, a forgalom értéke 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A hazai kártyákkal havonta belföldön és külföldön átlagosan 2,51 műveletet hajtanak végre havonta, leszűkítve a hazai, valódi készpénzkímélést jelentő vásárlási műveletekre, havi 1,24 műveletet. Az egy kártyára eső havi készpénzfelvételek száma 1,18.

A vásárlások átlagos tranzakciós értéke (8009 forint) 7,98 százalékos fogyasztói árindex növekedés mellett 1 százalékkal csökkent, tehát a kis értékű fizetéseknél is terjed a kártyahasználat.

Kulcsszavak: bankkártya MNB trend

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05