Mac OS X "Leopard" magyarul is!

forrás Prim Online, 2008. június 2. 10:33

Már magyar nyelven is elérhető a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.5 „Leopard” változata. A verzió a „Leopard” eredeti telepítő lemezén található szinte valamennyi alkalmazás, és segédprogram magyar nyelvű felhasználói felületét tartalmazza. A kiegészítő csomagként elérhető magyar verzió ingyenesen letölthető az Apple magyarországi képviseletének honlapjáról, valamint térítésmentesen elérhető valamennyi hivatalos hazai viszonteladónál.

A kiegészítő csomag az operációs rendszer közel 90 százalékának – többek között a Mail, Time Machine, Spaces, iChat és Safari alkalmazásoknak – tartalmazza a lefordított változatait. A mostani verzió – a lokalizált 10.4.9 „Tiger”-hez képest – számos új szoftver magyar kezelőfelületével bővült ki. A lefordított programokban mindössze a Segítő menüpont érhető el továbbra is angol nyelven.

A „Leopard” magyar nyelvű Mac OS X 10.5.2 verziója az eredeti Mac OS X operációs rendszer 10.5.0 – 10.5.2 változataira telepíthető. A „Leopard” napokban bejelentett 10.5.3 verziója is hamarosan elérhetővé válik magyar nyelven.

A Mac OS X 10.5 „Leopard”-ról


A „Leopard” a Mac OS X hatodik kiadása, mely több mint 300 újítást tartalmaz. Az új funkciók között megtalálható az állományok intuitív rendszerezését segítő, Stacks szolgáltatással kiegészített, újraírt Desktop, az új állomány-megosztási lehetőségekkel felvértezett Finder, a legtöbb dokumentum-típusba a létrehozó szoftver nélkül is gyors betekintést biztosító Quick Look szolgáltatás, a szoftvereket csoportokba rendező és köztük kényelmes váltást biztosító Spaces funkció, valamint az adatmentést megkönnyítő Time Machine. A „Leopard” változattal frissült a Mac OS X beépített Mail programja is, az iChat pedig minden eddiginél látványosabb lehetőséget biztosít a videó-telefonáláshoz. A „Leopard” gyönyörű, új grafikus felülete minden programban visszaköszön, ízléses és egységes felhasználói felületet, vizuális élményt biztosítva ezzel. Az aktív ablakok mélyebb árnyékolása is segíti könnyű felismerésüket.

A Mac OS X 10.5 „Leopard” számos további új szolgáltatást és funkciót is tartalmaz, melyek közül érdemes kiemelni:
·    a továbbfejlesztett szülői felügyeleti és tartalomszűrési lehetőségeket,
·    a teljes és végleges Boot Camp szoftvert, mely lehetővé teszi a Windows operációs rendszer telepítését Intel processzoros Mac gépekre,
·    Dashboard elemek létrehozásának lehetőségét tetszőleges web tartalomból,
·    új Photo Booth funkciókat, melynek segítségével például mókás, animált iChat jelképeket lehet készíteni,
·    a továbbfejlesztett szótárat, beépített Wikipedia támogatással,
·    új, hálózati iCal funkciókat az új CalDAV szabványra építve,
·    valamint a Front Row szoftver új változatát.

A Mac OS X 10.5 “Leopard” operációs rendszer használatához 867 MHz-nél magasabb órajelű PowerPC G4 vagy G5, illetve Intel processzorra épített Mac számítógép szükséges, legkevesebb 512 MByte RAM tárral.

A „Leopard” lokalizált Mac OS X 10.5.2 verziója a www2.apple.hu/support linkről tölthető le. A hamarosan megjelenő magyar nyelvű 10.5.3 verzió ugyanitt érhető majd el.

Kulcsszavak: Apple opsys Mac

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05