Letölthető az utolsó Firefox 3 tesztváltozat

Milkovits Gábor, 2008. június 5. 07:13

Szerdától letölthető a Firefox 3 Release Candidate 2 (RC2) böngészőprogram-tesztverzió a Mozilla FTP szerveréről elsősorban azoknak, akiket esetlegesen érint az a pár sebezhetőség, amelyeket az RC1-en feltártak.

A Mozilla még a múlt héten közzétette, hogy néhány nemrég feltárt biztonsági rés miatt valószínűleg egy újabb végleges kibocsátás előtti, teljes funkciós Release Candidate verziót fog kiadni a Firefox 3-ból, valamikor június első hetében. A lépés elvileg mintegy öt nappal hátráltathatta volna a végső szoftverváltozat startját, ám mivel annak időpontja más okokból amúgy is legkorábban a hónap második hetére van kitűzve, így a javítás nem jelent valódi csúszást. Május végéig mintegy 1,6 millióan töltötték le a Firefox tesztverzióját, a biztonsági sebezhetőség viszont alig 11 ezer felhasználót fenyeget közülük.

A Mozilla nagyjából három éve fejleszti a Firefox 3-at és az első béta óta több ezer rést javított ki a szoftveren, de a funkcionális újítások sora is igen hosszú. Talán a legfontosabb ilyen újdonságok egyrészt a rendszerkímélő, teljesen újfajta memóriakezelés, illetve a kezelőfelületen a könyvjelzőket és előzményeket felváltó Places. Emellett kiemelten fontos áttörésnek számít az a funkció, amely lehetővé teszi a weboldalak offline böngészését is – ez a rivális Opera, Internet Explorer 8 és Mac Safari fejlesztéseknél is előtérbe került, míg az előző generációknál még a biztonság volt a sláger. A Firefox 3 a Mozilla szerint minden más böngészőnél gyorsabb lesz, amire a béta verziók tesztjei alapján elvileg minden esély meg is van.

A Firefox 3 RC2 a Mozilla FTP szerveréről, a http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.0rc2/ címről tölthető le, magyar nyelvű változatban is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09