Új EMC mentési rendszerek - célpontban a deduplikáció

Kovács Attila, 2008. június 5. 14:05

Azt EMC mai budapesti sajtótájékoztatóján Ákos György, a cég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója és két munkatársa adott tájékoztatást a Las Vegas-i EMC World 2008 legfontosabb bejelentéseiről, illetve a cég Documentum tartalomkezelési megoldásáról. Egy sor olyan új EMC adatmentési termék látott napvilágot, amelyekkel a folyamatosan bővülő digitális univerzummal küzdő adatközpontok kínjai enyhíthetők. A bemutatott új megoldások az adatok duplikációjának elkerülésére szolgáló szoftverek, a lemezeket leállító funkciók, valamint a nagykapacitású, alacsony fogyasztású lemezmeghajtók – segítségével csökkentik a lemez alapú biztonsági mentések fajlagos költségeit a szalagos megoldásokkal szemben. A legfontosabb új termékek és funkciók az alábbiak:

1. EMC Disk Library 3D 1500 és 3000 – Az EMC ezen virtuális szalagkönyvtára ötvözi paraméterezhető hatékony deduplikációs eljárását az EMC „ötkilences” (99,999%) megbízhatóságú CLARiiON tároló platformjával, valamint IP alapú replikációs szolgáltatásokkal. A legmodernebb technológiák alkalmazásával a vállalatoknak már valóban lehetőségük van a hagyományos szalagkönyvtárak kiváltására és egy jövőbemutató, lényegesen hatékonyabb és gyorsabb diszk alapú mentési rendszert bevezetni. Az EMC Disk Library 3D (DL3D) 1500 és 3000 új, a közepes méretű cégek helyi hálózataiba (LAN vagy SAN) szánt virtuális szalagkönyvtár rendszerek. A DL3D 1500 max. 36 terabájt kihasználható kapacitást kínál, míg a DL3D 3000 akár 148 terabájtnyit. Mindkét rendszer 1 terabájtos SATA-meghajtókat használ RAID 6 védelmi rendszerbe szervezve, és opcionálisan Fibre Channel portokat is kínál a tárolóhálózatokhoz (SAN-okhoz) csatlakozáshoz. A deduplikáció teljesen paraméterezhető módon történik, és végbemehet a mentési folyamat alatt online, de utólag ütemezetten is végrehajtható, ami a maximális mentési sebesség elérését segíti, illetve bizonyos adattípusoknál igény esetén ki is kapcsolható. Így segíti a vásárlókat, hogy megfeleljenek a különböző alkalmazások deduplikációs igényeinek. A rendszer lehetőséget nyújt a távoli replikációra, ahol a már deduplikált adatok replikálásával takarékoskodik a sávszélességgel, így jobban megfizethető, biztonságos módszert teremt a több telephelyes védelem és helyreállítás megvalósításához.

2. EMC Disk Library 4000 – Az EMC (nagyvállalati) virtuális szalagkönyvtárainak a zászlóshajója (virtual tape library, VTL) amely immár a legmodernebb deduplikációs és lemezleállítási technológiákat is felhasználja. Ezen új technológiák komoly üzemeltetési költségcsökkentést és energiamegtakarítást eredményeznek egyrészt az energiatakarékosabb nagyméretű diszkek felhasználásával, illetve azok inaktivitása esetén kikapocsolásával (spin-down), és nem utolsósorban a hatékonyabb tároló hely kihasználással. Az EMC Disk Library (EDL) 4000 sorozat azokat a környezeteket célozza meg, amelyek a legnagyobb teljesítményt igénylik nagy SAN-környezetekben. Az új rendszer paraméterezhető, utólagos deduplikációs eljárással rendelkezik, amellyel a Disk Library 4000 vásárlók garantálhatják a mentések magas szolgáltatási szintjeit, ugyanakkor javíthatják a mentett adatok tárolási hatékonyságát, illetve csökkenhetik a lemezen tárolt mentett adatok költségeit. Az új opció lehetővé teszi a mentőeszköz kihasználtság javítását és a replikációs költségek csökkentését, így a hagyományos szalagok még hatékonyabban válthatók ki az EDL 4000 rendszerekkel.
Az EDL 4000 sorozat új lemez-leállítási opciója ingyenes; használatával akár 19 százalékkal csökkenthetők egy szokásos környezet tápellátási és hűtési igényei, a ki nem használt lemezek leállításával. Továbbá az új és meglévő EDL 4000 vásárlók is kihasználhatják az új, alacsony fogyasztású, percenként 5400 fordulatú, 1 terabájtos SATA-lemezeket is, amelyek 32 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint a 7200-as fordulatú meghajtók. A leállítás és az alacsony fogyasztású lemezek kombinációjával egy új EDL 4000 rendszer akár 47 százalékkal kevesebb energiát is fogyaszthat. Az új funkciókkal és opciókkal a korábbi EDL 4000 modellek is kiegészíthetők, segítve a meglévő vásárlók befektetéseinek védelmét.

3. EMC Avamar Data Store Gen 2 és EMC Avamar 4.0
– Az EMC új generációs biztonsági mentési és helyreállítás megoldásának legújabb változatai, amelyek globális már az adatforráson megtörténő deduplikációs technológiákon alapulnak. A most bejelentett termékek immár megnövekedett kapacitással rendelkeznek, így terabájtonként akár 43 százalékkal kevesebb energiával megoldható a mentés és akár 25 százalékkal csökkenthető a teljes rendszer összköltsége az első generációs megoldáshoz képest – és akár 75 százalékkal a szalagos rendszerekhez képest. Az Avamar deduplikációs eljárása a piac leghatékonyabb változó blokkos globális deduplikációs eljárását alkalmazza, amely segítségével biztosíthatjuk, hogy rendszerünk valóban csak az egyedi adatszegmenseket tárolja. Az Avamar új verziói – amelyek ideálisak VMware-hez, nagy fájlkiszolgálókhoz, távoli irodákhoz és még sok más környezetbe, ahol a biztonsági mentés folyamatát a hálózat vagy valamely más erőforrás szűk keresztmetszete nehezíti – segítenek tovább csökkenteni a mentési igényeket, nemkülönben a terabájtonkénti tápellátási és hűtési igényeket is akár 43 százalékkal a megoldás első generációjához képest. Az EMC részeként megélt első évében az Avamar-üzletág megtriplázta ügyfélbázisát, és fontos szerepet játszik az EMC mentési, helyreállítási és archiválási gyakorlatában, mint a forrásnál történő deduplikációt alkalmazó, élenjáró mentési megoldás.
Az új Avamar Data Store Gen 2 egy teljesen integrált termék, amely egy új generációs, az EMC által bevizsgált hardverplatformon futtatja az új Avamar V4.0 forrás alapú deduplikációs mentési és helyreállítási szoftvert. Az Avamar Data Store Gen 2 többféle modellben is kapható, egyetlen node-tól egészen a méretezhető, több clusteres megoldásig. Az új rendszer az előző generációhoz képest dupla kapacitást kínál node-onként. Egy teljes kiépítésű Avamar Data Store Gen 2 képes egy hagyományos, 1 petabájtos, nem deduplikált, hagyományos biztonsági mentési rendszerrel egyenértékű kapacitást nyújtani. A rendszer kapacitásának megduplázása a vásárlók számára kevesebb eszközt, így az adatközpontban kisebb helyet jelent, az Avamar előző generációjánál akár 25 százalékkal, a szalagos rendszereknél pedig akár 75 százalékkal alacsonyabb összköltség mellett. Ezen felül az új Avamar szoftver most már a 64 bites Red Hat Enterprise Linuxot is támogatja, és még szélesebb körben támogatja a különféle klienseket – a Microsoft SQL Server 2005-öt, a Microsoft Vistát, natívan a NetWare-kliensek mentését és helyreállítását (Netware V6.5); valamint a Novell Storage Server (NSS) köteteket Novell Open Enterprise Server (OES) SLES 10 rendszereken.

4. EMC NetWorker Fast Start – Az EMC élenjáró NetWorker biztonsági mentési szoftverének új, a közepes cégeknek szánt, egyszerűsített csomagja akár 75 százalékkal lerövidíti a rendszer bevezetéséhez szükséges időt és akár 80 százalékkal a telepítési lépések számát. A szoftver csomagáron, egy modellel, egyetlen, egyszerűen telepíthető rendszerben kínál egységes biztonsági mentési megoldást. A NetWorker Fast Start ideális az olyan közepes vállalatok számára, akik egy vállalati szintű biztonsági mentési rendszer alapkiépítésével kívánnak indulni – megfizethető áron –, amely aztán egyéb integrált funkciókkal bővíthető, mint a deduplikáció, CDP (folyamatos adatvédelem), mentési rendszerek elemzések és még sok minden más. A NetWorker Fast Start egyetlen rendelési szám alatt tartalmaz egy NetWorker szervert (Linux vagy Windows), 20 klienst, öt szabadon megválasztható alkalmazásmodult (választhatóan Microsoft SQL Server, Exchange, vagy Oracle), 10 terabájtnyi vitruális tape library-t támogató modult, egy 40 kazettás szalagkönyvtárat (40-slot Autochanger), valamint 40 órányi oktató video anyagot.

Elérhetőségek: az EMC Disk Library 3D 1500 2008. május 28-tól rendelhető az EMC-től és hivatalos partnereitől; az EMC Disk Library 3D 3000 2008. május 28-tól rendelhető az EMC-től és hivatalos partnereitől; az EMC Disk Library 3D 4000 opció júliustól rendelhető az EMC-től és hivatalos partnereitől; az EMC Disk Library 4000 lemezleállítással és alacsony fogyasztású lemezekkel 2008. május 28-tól rendelhető az EMC-től és hivatalos partnereitől; az EMC Avamar V4.0 már rendelhető az EMC-től és hivatalos partnereitől; az EMC Avamar Data Store Gen 2 2008. május 23-tól rendelhető az EMC-től és hivatalos partnereitől; az EMC NetWorker Fast Start szintén már rendelhető.

Pákozdi Lóránd mutatta be a Documentum nevű nagyvállalati dokumentum-menedzsment programcsomagját, amely több, mint 80 modullal rendelkezik. A rendszer felépítése olyan, hogy az infrastruktúra megoldások felett négy külön terület van. Ezek: csoportmunka-támogatás (Knowledge Worker), tranzakciós alkalmazások támogatása (Ttransactional), interaktív alkalmazások, szerkesztőségi rendszerek, webkezelés (Interactive) és a megfelelőség illetve tartalom-támogatás/megőrzés (Compliance & Archiving). Az ismert ERP rendszerekhez (SAP stb.) a Documentum előre meghatározott kapcsolódási felületekkel rendelkezik. Magyarországi referenciái közül kiemelhető az MVM és a hazai gyógyszergyárak. 

Kulcsszavak: EMC dokumentumkezelés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09