A Verizon Wireless 28,1 milliárd dollárt fizet az Alltel-ért

Milkovits Gábor, 2008. június 5. 20:33

A Verizon Wireless amerikai mobilszolgáltató 28,1 milliárd dollárért meg szeretné vásárolni az Alltel nevű regionális társaságot.

Az ügylet révén a Verizon Communication 55 és a Vodafone 45 százalékos tulajdonában lévő Verizon Wireless az AT&T-t megelőzve az első számú szereplővé léphet elő az amerikai mobilpiacon. Előfizetőik száma ugyanis együttesen eléri a 80 milliót, miközben az AT&T-nek nagyjából 71,4 millió ügyfele van. Nyilvánvalóan ez a vásárlás fő mozgatórugója, mivel egyébként a vételárból 22,2 milliárd dollár a gondokkal küzdő Alltel adósságállományának kifizetésére fordítódik. A felvásárlásra alig hét hónappal azt követően kerül sor, hogy az Alltel-t pénzügyi befektetők, jelesül a TPG Capital és a Goldman Sachs cégcsoportba tartozó GS Capital vette meg, 27,5 milliárd dollárért. A vásárlás természetesen technikailag csak a piaci szabályozó hatóságok szigorú vizsgálatát követően, nagyjából az év második felében fejeződhet be.

A terjeszkedésen kívül a Verizon megtakarításokat is remél az egyesítéstől: 2010-re évi egymilliárd, összesen pedig mai nettó értéken 9 milliárd dollárt. Szakértők szerint további konszolidáció várható az amerikai mobiltelefonos piacon, aminek azért gátat szab az a tény, hogy a cégek hálózataikon kétféle alapvetően eltérő technológiát használnak. Így például egyes sajtóhírek ellenére kevéssé valószínű, hogy a GSM-ben utazó AT&T vagy T-Mobile USA szemet vessen a CDMA hálózatot üzemeltető Sprint Nextel-re.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50