Interaktív táblák kerülnek csaknem 3.100 iskolába

MTI Sajtóadatbank, 2008. június 27. 08:47

Mintegy 3.100 iskolába kerül interaktív tábla és egyéb számítástechnikai eszköz, amely elősegíti a magyar közoktatás modernizálását és illeszkedik a Nyugat-Európában már működő oktatási módszerhez - mondta Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán, az új taneszköz bemutatásával egybekötött háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Pár héten belül kiderül, hogy az összesen csaknem 40 milliárd forintos, hét évre szóló uniós pályázat első részében a pályázók közül (ez mintegy 3.500 iskolát jelent) melyek juthatnak hozzá az interaktív táblákhoz és az azokhoz tartozó felszereléshez (laptop, projektor, szavazógép- és wificsomag). Az iskolafenntartók csaknem 90 százaléka sikeresen pályázott; a nyertes intézményekben a tantermek 40 százalékát felszerelik az említett eszközökkel, egyes helyeken már ez év végén. A pályázatnak lesz folytatása is, később a most kimaradó közép-magyarországi régió is számíthat az új taneszköz beszerzésére - közölte Köpeczi-Bócz Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Humán Programokért Felelős Irányító Hatóság főigazgatója.

Az interaktív tábla olyan taneszköz, amely egyszerre épít a vizualitásra és az interaktivitásra. Egyrészt prezentáló eszköz - lejátszhatók rajta képek, hangok, videók -, másrészt egy szavazógép-csomag segítségével a diákok aktív részesei lehetnek az órának. Ez azért fontos, mert a látvány és a részvétel miatt jobban leköthető a gyerekek figyelme és könnyebben sajátítanak el akár absztrakt dolgokat is - ismertette a táblát bemutatva Bedő Andrea szakértő.

Bajnai Gordon szerint az interaktív tábla nem fölösleges luxuskiadás, hanem szükséges eszköz ahhoz, hogy az iskolákból kikerülők versenyképes tudással rendelkezzenek. Fontosnak nevezte, hogy az oktatás elősegítse az informatika készség szintű elsajátítását, mert ez a fajta tudás nélkülözhetetlenné vált a munkaerőpiacon. A miniszter arról is szólt, hogy sokan támadják a beruházást, az iskolák rossz állapota miatt vetnék el a táblák beszerzését, az iskolafejlesztési projekt azonban orvosolhatja ezeket a problémákat. Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak majd a közbeszerzés tisztaságára és az azzal kapcsolatos tájékoztatásra.

Horváth Ádám, az NFÜ szakértője elmondta: az alkalmas pályázók közül a három legjobbat fogják kiválasztani, közülük a tárgyalási folyamat végén eggyel kötnek majd szerződést. A nyertesnek garantálnia kell, hogy nem csak egy típusú eszközt szállít, hanem négy különböző gyártó termékeit. Ezzel megelőzhető a monopolhelyzet kialakulása - tette hozzá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09