Microsoft díj a legötletesebb magyar szoftvermegoldásoknak

forrás Prim Online, 2008. július 5. 08:14

A Microsoft június végén befejeződő pénzügyi évének záró akkordjaként június 26-án Budapesten, a Best Western Lidóban került sor a diákokat és fejlesztőket érintő Microsoft által indított képzések és kampányok záróeseményére. Az est fénypontja a KKV-k 2007-es innovációs díjának átadása volt, melynek keretében a Microsoft a határokon átnyúló megoldások”, “banki és pénzügyi szolgáltatások” és “közigazgatás és közszolgáltatás” kategóriákban választotta ki a beérkezett fejlesztési projektek közül a legjobbakat.

Az elmúlt években számos tanulmány és jelentés mutatott rá arra, hogy Európa egyre komolyabb mennyiségi és minőségi gondokkal küzd a magas informatikai képzettségű munkaerő terén. Az EU saját felmérései is azt mutatják, hogy az európai munkavállalók alapszintű informatikai képzettsége megfelelő színvonalat képvisel, a problémát a fejlett és professzionális szintű képzettségek terén mutatkozó hiányosságok okozzák.
A közelmúlt technológiai innovációi és az általuk teremtett új kompetencia-igény a szemünk láttára alakítja át a hazai szoftverfejlesztői ipart. A Microsoft tapasztalatai szerint egyre több minősített fejlesztőre van szükség, akik egy iparilag elfogadott standard (Microsoft Certified Professional) szerint képesek részt vállalni az új fejlesztési projektekben.
A magyar leányvállalat az egyértelmű piaci igényekre reagálva az elmúlt évben mind diák, mind fejlesztői oldalon számos programot indított, melyek a fent részletezett problémákat igyekeztek orvosolni. Ebben a munkában a hivatalos Microsoft oktatóközpontok szakemberei segítettek.

Az idei pénzügyi évben sikerrel indított programok:
Microsoft Innovációs Centrum (MIC)
2007 októberében a Microsoft Magyarország Kft. - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Magyar Feltalálók Egyesületével együttműködésben megnyitotta a budapesti Microsoft Innovációs Centrumot (MIC). Az Innovációs Centrum a hazai szoftverfejlesztés elősegítését tűzte ki céljául, és a jövőben otthona lesz számos technológiai és üzleti képzésnek, konzultációs lehetőséget biztosít a szoftverfejlesztőknek, és segítséget kíván nyújtani a műszaki felsőoktatásban résztvevő diákoknak.

Továbbképzési / Oktatási Programok
     Fejlesztőknek
     Konferenciák a legújabb technológiákról : .NET 3.5, Silverlight, melynek keretében mintegy 1200 fejlesztőt értünk el
     Technológiai Workshop-ok WPF és Silverlight témában a Microsoft Innovációs Centrumban, közel 70 fejlesztő számára
     a Microsoft a SZÁMALK-kal közösen .NET fejlesztői és MCP vizsgaelőkészítő intenzív tanfolyamot indított .NET 2.0 Smart Program néven, melyen 100 fő vett részt
     Diákoknak
     4250 diák képzése ebben a tanulmányi évben
     250 diák géptermi képzése (nyáron további 140 az MCP nyári iskolában)
     143 sikeres MCP vizsga
     85 új állás a Gyakornoki Program keresztül

2007 Leginnovatívabb Magyar Partner Megoldásai Díj


A díj a magyarországi leginnovatívabb szoftvermegoldásokat jutalmazza. Egy megoldás akkor innovatív, ha új (Microsoft) eszközöket, technológiákat vezet be, használ éles környezetben, és teszi ezt nem a technológia öncélú használatáért, hanem azért, hogy a megoldás innovatív jellege előrébb vigye a produktivitást, a felhasználói élményt, a szoftver és szolgáltatás összekapcsolását, esetleg a teljes társadalom épülésére tudjon szolgálni.  A díjakat három kategóriában - “határokon átnyúló megoldások”, “banki és pénzügyi szolgáltatások” és “közigazgatás és közszolgáltatás” - ítéli oda a Microsoft a leginnovatívabb fejlesztő cégeknek.

Az idei díjazottak

A Cason Mérnöki Zrt. a világ 10 olyan vállalata között szerepel, amely a Microsoft Global Launch Partnereként nyújt referenciát a redmondi szoftvervállalat új szerverplatformjainak hasznosításában. A Cason ezek közül is kitűnik abban, hogy valamennyi új Microsoft-alkalmazást használja az általa létrehozott rendszer továbbfejlesztése során.  A Cason nagy földrajzi kiterjedésű ipari rendszerek automatizálásához fejleszt olyan intelligens terepi eszközöket, amelyek GPRS kapcsolaton keresztül kommunikálnak a háttérrendszerekkel. Ügyfelei itthon és külföldön elsősorban az energetika és a szállítmányozás területéről kerülnek ki. Megoldásaik teljes körűen a legújabb szerver termékeken és kliens oldali megoldásokon alapulnak. Az SQL Server 2008, a Windows Server 2008, a Silverlight, valamint Visual Studio 2008 használatával a DIWICON-M alkalmazás forradalmian új lehetőségeket nyújt mind a fejlesztők, mind a végfelhasználók számára. A Microsoft a most odaítélt díjjal ismerte el a szoftvergyártó platformjain megvalósított egyedülállóan innovatív fejlesztés kimagasló minőségét.

A “közigazgatás és közszolgáltatás” kategóriában az Arcus Interactive Group “virtuális séta” alkalmazása nyerte el a Microsoft kitüntetését. A nagyszabású, világpremiernek számító fejlesztési projektet 2007-ben indították útjára, és a Szépművészeti Múzeum weboldalán enged bepillantást a múzeumi terekbe. A www.szepmuveszeti.hu/web/guest/virtualisseta oldalról jelenleg is letölthető alkalmazás olyan élményt ad, mint a számítógépes szerepjátékok. Külön érdekessége, hogy minden „valós időben” történik, tehát a látogatók nemcsak megtekinthetik a múzeum kiállítási tárgyait, hanem egymással is véleményt cserélhetnek, ún. avatarok segítségével.

A banki és pénzügyi szolgáltatások kategóriában a Response Számítástechnikai Szolgáltató Kft. "MŰVÉSZ" (Monicomp Ügyviteli És Számlázási Rendszer) nevű megoldása kapta az elismerést. Az ISO 9001 szabályozást messzemenően figyelembe vevő ügyviteli rendszer lefedi a raktárkezelést, a partnernyilvántartást és a Monicomp által országszerte karbantartott több ezer ATM, POS és egyéb eszközök javításának teljes adminisztrációját a diszpécseri funkcióktól a munkalapokon át a számlázásig. A rendszer különlegessége, hogy UMPC (Ultra Mobile PC) és GPRS / 3G segítségével a műszerészek naprakész adatokat kaphatnak a végrehajtandó feladatokról, és kitöltött munkalapokat küldhetnek a központ felé - mindezt anélkül, hogy a UMPC-t dokkolni kellene. A megoldás Magyarország (és a régió) első olyan megoldása, ahol egy üzleti alkalmazásban a felhasználói élmény (pl. újszerű vizualizáció, kézírásfelismerés) került középpontba; miközben a legújabb technológiai megoldások kerültek felhasználásra mind a szerverek, mind a kliensek terén. A cég ezen rendszer létrehozásáért már számos külföldi díjban (pl. Windows In Financial Services 2008 Developer Award) részesült, és elsőként szerepelhetett esettanulmányként az angol Architecture Journal szaklapban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05