Júniusi ESET vírusstatisztika: mi még mindig magunkat fertőzzük

forrás Prim Online, 2008. július 7. 14:51

Míg júniusban a legtöbb fertőzést az online játékosok adatait gyűjtő vírusok okozták világszerte, addig Magyarországon még mindig a felhasználók által telepített, ingyenes .mp3 tartalmakat ígérő Virtumonde családba tartozó károkozók terjednek a leginkább.

Számos vírusirtó cég közöl statisztikát arra nézve, hogy mely károkozók végzik a legnagyobb pusztítást az interneten. A NOD32 antivírus rendszert gyártó ESET statisztikai rendszere azonban egyedülálló módon képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére is, és nem csupán az e-mailekben terjedő károkozókról ad átfogó képet, hanem a számítógépet http protokollon keresztül, böngészés közben megfertőzőkről is.

A júniusi adatokból kiderül, hogy Magyarországon továbbra is a Virtumonde végzi a legnagyobb pusztítást. Az ingyenes .mp3 tartalmakat és letöltéseket ígérő károkozót a gyanútlan felhasználók saját maguk telepítik számítógépükre. A Virtumonde elsősorban kéretlen reklámokat jelenít meg a megfertőzött gépeken, így böngészés, vagy az operációs rendszer használata közben felugró üzenetekkel találkozunk.

Ezalatt a világban az online játékosok adatait gyűjtő, a Win32/PSW.OnLineGames családba tartozó károkozók terjednek leginkább, melyek nemzetközi szinten összességében a júniusi fertőzések 13,29%-ért felelősek. A több mint 30 ismert változatban létező trójai billentyűzet-figyelő képességgel rendelkezik, és rootkitként rejti el magát a számítógépen. Az online játékokra vonatkozó adatokat - például a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót - készítőinek továbbítja, akik többek között arra használják a megszerzett információkat, hogy az online játékokban összegyűjtött virtuális pénzt és a felépített karaktereket valódi pénzzé tegyék. Egy jól felépített, megfelelő képességekkel rendelkező karakter ugyanis akár több száz dollárt érhet meg azon türelmetlen játékosoknak, akik nem kívánnak maguk bajlódni harcosuk vagy varázslójuk tanításával.

Júniusban az alábbi károkozók terjedtek hazánkban a legnagyobb számban:

1. Win32/Adware.Virtumonde alkalmazás

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 28.56%

Működés: A Virtumonde (Vundo) program a kéretlen alkalmazások (Potentially Unwanted) közé tartozik az ESET kategorizálása szerint. A károkozó elsődleges célja kéretlen reklámok letöltése a számítógépre. Működés közben megkísérel további kártékony komponenseket, trójai programokat letöltő webcímekre csatlakozni. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A Win32/Adware.Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C: Windows System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ


2. WMA/TrojanDownloader.Wimad.N  trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 5.61%.

Működés: A Wimad.N egy trójai letöltőprogram, amely a Win32/Adware.PlayMP3Z vírust telepíti a PC-re. A kártevő úgy kerül a számítógépre, hogy a felhasználó figyelmetlenül elfogadja a licencszerződést, amellyel egyúttal jóváhagyja a további tartalmak letöltését. Az Adware programok általában azáltal válnak ingyenessé, hogy cserébe bele kell egyezni, hogy reklámokat jelenítsenek meg a gépünkön.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

3. Win32/Adware.AdMedia alkalmazás

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.35%.

Működés: Windows rendszereken terjedő kéretlen reklámprogram, amely eltéríti, illetve manipulálja az Internet Explorer böngésző forgalmát. A megtámadott számítógépbe beépülve különböző kártékony DLL állományokat hoz létre, illetve tölt le az internetről, a Registry adatbázisba pedig olyan bejegyzéseket készít, amellyel gondoskodik arról, hogy a kártékony kód minden rendszerindításkor automatikusan lefuthasson. Működése során több különböző kártékony weboldalhoz is megpróbál kapcsolódni, és a megfertőződött rendszer a tulajdonos tudtán kívül képes más weboldalak ellen indított DoS támadásban is részt venni.

A számítógépre kerülés módja:
trójai programokkal titokban, észrevétlenül települ a gépre.

Bővebb információ


4. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.59%.

Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja:
fertőzött adathordozókon (akár .mp3 lejátszókon) terjed.

5. Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás


Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.58%.

Működés: Az Internet Explorer és Firefox alatt működő keresőszolgáltatás, amely kéretlenül reklámprogramokat helyez el a PC-n.

Telepítésekor számtalan Registry kulcsot módosít, és kéretlen reklámokat jelenít meg az adott számítógépen. Az alkalmazás figyeli a felhasználó böngészési szokásait és adatokat gyűjt ezekről, de működésével lassítja a számítógépet is. Ezenkívül megváltoztatja a böngésző kliens kereséssel kapcsolatos beállításait és az alapértelmezett kezdőlapot is.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga tölti le és futtatja.

Bővebb információ

Bővebb információ a Win32/PSW.OnLineGames családba tartozó károkozókról az alábbi linkeken érhető el:

http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-dnz

http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-nfn

http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-nla


http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-nmy

http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-nnu

Kulcsszavak: Eset NOD32 vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50