NonStop BladeSystem: teljes a HP pengekiszolgáló családja

Kovács Attila, 2008. július 15. 16:20

Sajtótájékoztatót tartott ma a HP Magyarország Technológia és Szolgáltatások divíziója, amelyen Birnbauer Péter megbízott termékigazgató (nagyvállalati szerverek és tárolók) két témát érintett: beszélt a HP NonStop BladeSystem üzletkritikus, nonstop számításokhoz tervezett új pengekiszolgálójáról, illetve szólt arról, hogy a HP BladeSystem kiszolgálói 35 százalékos részesedéssel rendelkeznek a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek TOP 500-as listáján. Továbbá röviden bemutatta a világ első "kettő-az-egyben" szerverpengéjét, a HP Proliant BL2x220c rendszert.

Az új HP Integrity NonStop BladeSystem, amellyel teljessé vált a HP pengekiszolgáló családja, főleg pénzügyi és távközlési nagyvállalatok, illetve az államigazgatás egyes szervezeteinek nyújthat a korábbi HP pengékénél és a konkurens rendszerekénél költséghatékonyabb (TCO) működést, kétszeres teljesítményt fele akkora helyen. A HP - a Logica céggel közösen - most a más pengeszerverekről áttérni szándékozóknak olyan akciós bevezetési megoldást kínál, amelyben egy évig a felhasználó ingyenesen kapja meg a NonStop BladeSystemet, a hozzátartozó NonStop Freedom nevű HP szoftverrel együtt. A bevezetni szándékozó (főleg pénzügyi) vállalatoknak TCO megtakarítás-elemzést is készítenek. Birnbauer röviden kitért a cég magyarországi pengeszerver-piacára is. Ezek szerint ezer és kétezer közötti az eladott blade-ek száma, s a HP úgy látja: a hazai pengeszerver piac dinamikusan növekszik. Az itthoni eladások során az átlagosan 10-16 pengével kialakított rendszereket értékesítenek. A távközlési szektor a legnagyobb felhasználójuk. A szakember kiemelte: a megbízhatóság és a hozzáadott rendszerfelügyelet jelenti a fő plusz értékeket a HP pengekiszolgálókban. A HP Integrity NonStop NB50000c BladeSystem néhány fontosabb jellemzője: 24x7 hibatűrési képesség; SOA platform a optimalizált kialakítás; Intel Itanium 9100 sorozatú dual-core 1,66 MHz-es processzorok, csomópontonként 2-16 logikai processzor; 18 MB gyorsítótár, 8-48 GB logikai processzoronkénti RAM; 10-60 db ún. hot-swap ServerNet I/O adapter; száloptikai modulonként 14 db diszk egység, SAS diszk modulonként 25 db diszk egység; redundáns tápegységek és ventillátorok.

A HP tovább erősítette pozícióját a világ 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét rangsoroló TOP500-as listán. Jelenleg a c-osztályú HP BladeSystem kiszolgálók uralják a listát: az ötszázas listán 176 helyet, azaz a lista 35 százalékát a c-osztályú HP BladeSystem szerverekre épülő megoldások foglalják el. A nagy teljesítményű számítástechnikában lendületesen terjednek a pengerendszerek. A TOP500-as lista 66 százalékát, azaz 329 szuperszámítógépet pengeszerverekkel konfiguráltak.

A berlini nemzetközi szuperszámítógépes konferencián mutatta be a HP a világ első „two-in-one” szerverpengéjét, a HP ProLiant BL2x220c rendszert. A TOP500-as lista legújabb változatában szereplő adatok alapján erre a pengére épül az energia szempontjából a világ egyik leghatékonyabb szabványos szerverfürtje. A „two-in-one” szerverpenge azoknak az ügyfeleknek készült, akiknél a nagy teljesítmény mellett a gazdaságos energiafogyasztás is fontos szempont. Az egy pengekonfiguráción belül két független szervert kínáló HP BL2x220c kétszeres számítási teljesítményt nyújt alacsonyabb hűtési és energiaköltség mellett. Ezt úgy éri el, hogy 32 szervernode-jával egyetlen tápegységen és hűtési rendszeren osztozik. Az ágazatvezető teljesítménysűrűségű rendszer 12,28 teraflop/másodperc kétszeres pontosságú csúcsteljesítményt nyújt szabványos rackenként.  „A gyűrűk ura” és a „King Kong” képi effektusait készítő új-zélandi WETA Digital Ltd. Animációs vállalat HP BL2x220c rendszerekből épített új, nagy teljesítményű platformot feldolgozási sűrűsége növelésére és energiafogyasztása csökkentésére. A négy, egyenként 156 db BL2x220c szerverpengét tartalmazó fürtből álló rendszer jelenleg a TOP500-lista 219-222. helyén áll.

Kulcsszavak: HPQ HPQ-hu szerver

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50