Kiegyezett a Nokia és a Qualcomm

Milkovits Gábor, 2008. július 24. 17:33

A Nokia és a Qualcomm csipgyártó kiegyezett abban, hogy egy új licenc-megállapodás keretében lezárják azt a jogi csatát, ami több mint egy éve zajlik a két vállalat között, levédett csip-technológiák felhasználása körül.

Az egész ügy onnan indult, hogy a cégek kereszt-licencelési megállapodása 2007 elején lejárt és nem tudni miért, de nem sikerült akkor megújítani. Ezután a Qualcomm áprilisban beperelte a Nokiát, amiért a finn székhelyű mobilgyártó állítólag díjfizetés nélkül használta a cég technológiáját, amely a teljesítmény fokozása mellett hosszabb akku-használati időt és kisebb méretet tesz lehetővé a mobiltelefonoknál. Erre válaszul a Nokia májusban szintén bírósági eljárást indított a Qualcomm ellen mondván, hogy a csipgyártó a GSM/WCDMA és a CDMA2000 lapkakészleteknél Nokia megoldásokat alkalmazott. Azóta perek tucatjai indultak mindkét vállalat kezdeményezésére, ám ítéletek csak lassan születtek és nem is hoztak egyértelmű megoldást az ügyben. Az ellenségeskedés egyértelműen veszélyeztette a mobiltelefonos iparágat, hiszen akár azzal is járhatott volna, hogy kitiltják a Nokia készülékeit a kulcsfontosságú amerikai piacról, vagy ugyanígy, a Qualcomm csipeket általában a mobilkészülékekből.

A két vállalat nem hozta nyilvánosságra a megállapodás pénzügyi részleteit, mindenesetre annyit közöltek, hogy az új megegyezés értelmében a Nokia további 15 évig licencdíjat fizet a Qualcomm-nak a telefonjaiban használt technológiáért. A két vállalat által egymás ellen indított peres eljárásokat természetesen minden fórumon megszüntetik.

Kulcsszavak: Nokia jog Qualcomm

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05