Pert nyert a Youtube ellen a Telecinco

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 25. 09:05

Pert nyert a Youtube amerikai videomegosztó portál ellen a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök Mediaset csoportjához tartozó spanyol Telecinco tévétársaság: a madridi kereskedelmi bíróság szerdán megtiltotta a ma már az amerikai Google cég birtokában lévő portál számára a Telecinco adásaiból felvett részletek sugárzását.

A spanyol tévétársaság júniusban nyújtott be keresetett a Youtube ellen azon a címen, hogy az "kereskedelmi célokból és törvényellenesen" használja a Telecinco adásaiból felvett és a portálra feltöltött anyagokat, és ezzel megsérti a szerzői jogokat. A Youtube nem tagadja az ilyen anyagok sugárzását, de - a Telecinco keresetének megfogalmazása szerint - arra hivatkozik, hogy nem maga követi el a jogsértést, hanem a portál felhasználói töltik fel jogellenesen a portálra az ilyen tartalmakat.

Hasonló eljárást hasonló okból az Egyesült Államokban is indítottak a Youtube ellen, a Viacom amerikai médiacsoport egymilliárd dollár (148 milliárd forint) kártérítést követel a videomegosztó cégtől.
A Youtube a legnépszerűbb videomegosztó portál, amelynek ellenőrzését 2006-ban szerezte meg a Google amerikai internetes óriáscég 1,65 milliárd dollár ellenében. A Telecinco részvényeinek 50 százalékát birtokolja a Mediaset médiacsoport, amely a Berlusconi olasz miniszterelnök és családjának tagjai tulajdonában lévő Fininvest holdinghoz tartozik.

Kulcsszavak: YouTube jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09