Hiller: 2013-ra minden könyvtárban legyen PC és internet

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 25. 09:12

Az oktatási és kulturális tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai uniós ciklus végére, vagyis 2013-ra minden magyarországi könyvtárban legyen számítógép és internetkapcsolat - hangoztatta Hiller István szakminiszter csütörtökön Szombathelyen, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 40. Vándorgyűlésén mondott köszöntőjében.

"Az, hogy jelenleg Magyarország könyvtárainak 62 százalékában van számítógép és 59 százalékában van internet, dicsekvésre nem ad okot. Ez nem azt mutatja, hogy mennyiben van már, hanem azt, hogy milyen sokban nincs még" - jegyezte meg. Szavai szerint a könyvtárosok szakmai munkáját és elhivatottságát is dicséri, hogy az elmúlt hat évben Magyarországon a regisztrált olvasók száma 29 százalékkal növekedett, hogy 14 százalékkal nőtt a könyvtárhasználatok száma, az pedig megfogalmazása szerint egészen elképesztő, hogy csaknem tízszeresére emelkedett a távfelhasználók száma.

Hiller István szólt arról is, hogy néhány nappal ezelőtt, július 18-án hirdették meg Magyarország eddigi legnagyobb közművelődési pályázatát, amelynek célja, hogy a kistelepüléseken is olyan integrált közösségi és szolgáltató terek jöjjenek létre, amelyeknek részei lehetnek a könyvtárak is, és amelyekben ismét összejöhetnek, találkozhatnak egymással, közösen szórakozhatnak és művelődhetnek az emberek. Majdnem 30 milliárd forintnyi az a pályázat amely jelenleg is él, amelyre augusztus végéig várják a pályamunkákat - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte: a könyvtári infrastruktúra fejlesztésére három év alatt európai uniós forrásokból valamivel több mint 3,8 milliárd forintot kívánnak fordítani, csak ebben az évben 1,8 milliárd forint jut erre a célra. Szavai szerint ugyanakkor a fejlesztés - noha nagyszerű dolog - semmit nem ér az ember nélkül, a hozzáértést, a szakmai elkötelezettséget, a könyvtárak sajátos hangulatát a könyvtárakban dolgozó szakemberek biztosítják, akiket nagyrabecsüléséről biztosított. "Én a Magyar Könyvtárosok Egyesületét az ország egyik legnagyobb tekintélyű, legnagyobb elismertséggel rendelkező szakmai civil szervezetének tartom. Olyannak, amely mint egyesület, tagjainak szervezettségével, a szakma összefogásával példát állít" - hangsúlyozta.

Hiller István a vándorgyűlés nyitónapján átadta a Fitz József Könyvdíjat, amellyel a könyvtárosok szavazatai alapján az elmúlt év öt legjobbnak ítélt könyvének kiadóit jutalmazzák.

Az idei díjazottak: a Rubicon Kiadó (Romsics Ignác: A 20. század képes története), a Kossuth Kiadó (Bihari Zoltán-Csorba Gábor-Heltai Miklós: Magyarország emlőseinek atlasza), a Zala Megyei Levéltár (Hermann Róbert-Molnár András: Saját utamat jártam - Batthyány Lajos miniszterelnök 1807-1849), a Helikon Kiadó (A világ tizenkét tételben. Versolvasókönyv gyermekeknek), valamint az Attraktor Kiadó (Gyenge Zoltán: Kierkegaard élete és filozófiája).

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50