HP, Intel, Yahoo szövetség a termináltechnológiáért

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 29. 21:08

A három meghatározó piaci szereplő egy olyan szektorba fektet be, ami minden bizonnyal átszabja az IT kultúra mai arculatát.

A félhivatalosan csak Cloud Computingnak nevezett elképzelés, mely szó szerint magyarul a kevéssé ütős „felhő számítógépezés”-re fordítható, valójában egy terminálokra épülő technológia. Az a bizonyos felhő, amelybe minden becsatlakozik ugyanis nem más, mint központi adattárolók sokasága. Az elképzelés lényege, hogy a felhasználók gépinek tartalma, majd alkalmazásaik, végül hardverük jó része az internetre költözik. A hálózat kiépülésének felgyorsulásával, valamint a mobil internet megjelenésével szinte mindenhol online lehetünk, a sebesség növekedése pedig megfelelő adatmozgást biztosít. A mai gyakorlat tulajdonképpen egy internet előtti rendszer, hiszen az otthoni gépen tárolunk mindent, ott is dolgozunk, és fölöslegesen nagy kapacitást és erőforrásokat tartunk fenn. A heti néhányszori internetre csatlakozás azonban ma már túlhaladott, a gépek legnagyobb része mindig online állapotban van. Ebből viszont az következik, hogy a legtöbb feladat áthelyezhető a világhálóra. Ez részben már ma is így van, nem véletlen az első lépések, a külsős e-mail fiókok sikere után a képtároló és megosztó szolgáltatások népszerűsége, és az online szoftverhasználat is kezdi megmutatni magát. Az is intő jel, hogy a legújabb gépek jó része már nem is rendelkezik optikai meghajtóval, hiszen ez a hardver is kiváltható online. A gondolatmenet vége egy olyan IT világ, ahol a felhasználó gépe egy állandó internetkapcsolattal rendelkező terminál, minimális tárolókapacitással, kevés saját szoftverrel, és a legegyszerűbb hardverrel. A gépen csak kiadjuk a parancsokat, és a számolási feladatokra jó részét távoli szerverek végzik el szinte valósidőben.

Nem véletlen, hogy az új, energia- és erőforrástakarékos megoldás megmozgatta a három fontos piaci szereplő fantáziáját. A Gartner szerint a termináltechnológia legkésőbb 15 éven belül átveszi a meghatározó szerepet a mai struktúra felett, addigra kiépül a megfelelő infrastruktúra. Ez a folyamat már el is kezdődött, a három vállalat három külön adatközpontot hoz létre, egyenként 1000-4000 szerverrel, melyek szerepe, hogy erőforrást biztosítsanak a terminálfelhasználóknak, akik egyelőre gondosan kiválasztott tesztelők lesznek. A központok egyedül is működőképesek, de akár össze is kapcsolhatók egyetlen szerverfarmmá. A szakértők és üzletemberek teljesen egyetértenek abban, hogy a termináltechnológia a jövő útja, és tíz éven belül már komoly hasznot hozhat.

Kulcsszavak: Yahoo Intel HP tudomány

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05