Díjazott szoftverrel az üzleti életbe

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 30. 08:24

Harmadik helyezést ért el magyar egyetemisták csapata a hatvanegy ország diákjai részvételével megtartott nemzetközi számítástechnikai versenyen, melyet július első felében rendeztek Párizsban. A műszaki informatika szakos hallgatókat most külföldi munka és tanulmányút várja, amellyel párhuzamosan cégalapítási terveket is szőnek.

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemről Kapui Ákos, Zöld László és Orosz Bálint harmadéves, Orosz Gergely ötödéves diákként vett részt az Imagine Cup 2008 döntőjében, ahol kilenc kategóriában összesen 61 ország és régió 124 csapata, 370 diák versenyzett a 240 ezer dolláros fődíjért. Az először hat évvel ezelőtt megrendezett Microsoft Imagine Cup világversenyen főiskolás és egyetemista diákok mérhetik össze tudásukat, kreatív technológiai megoldások kidolgozásával. Idén a "Képzelj el olyan világot, ahol a technológia révén fenntarthatóvá válik a környezet " címmel írták ki a versenyfeladatot, s környezetvédelmi problémák enyhítésére kellett megoldásokat javasolni. A magyar fiatalok közül ketten már harmadjára neveztek be a megmérettetésre, Orosz Bálint másodszor, míg bátyja, Gergely a mostani feladathoz csatlakozott.

 - Sokáig töprengtünk, hogy az idei, környezetvédelmi témában milyen feladatot válasszunk, végül az automatikus öntözőrendszerek mellett döntöttünk - magyarázta Orosz Gergely.

 A DigitalMania néven induló csapat Green Watering címmel adta be projektjét a szoftverfejlesztés kategóriában. A mezőgazdasági és házkörüli célra felhasznált öntözővíz mennyiségének minimalizálására kifejlesztett rendszer rendkívül könnyen telepíthető. A talajnedvesség követésével, könnyen érthető és módosítható szabályozással, valamint az internetről letöltött további időjárási adatokkal 15-50 százalékkal csökkenthető a vízfelhasználás. A versenyen elért harmadik helyezéssel ötezer dollár pénzjutalom járt, ezáltal megtérült a diákok 150 ezer forintja, amit saját zsebből a rendszer tesztelésére fordítottak.

 Amint Orosz Gergely elmondta, a tesztüzem az egyik csapattag kertjében zajlik. A talaj nedvességtartalmát napelemes szenzor méri, és vezeték nélkül, rádiófrekvenciás kapcsolattal juttatja el a vezérlőegységbe. Ez utóbbi GSM adóvevővel rendelkezik, az adatokat továbbítja a szerverbe, amely az internethez csatlakozik. A szerver feldolgozza egyrészt a nedvességmérőből, másrészt az internetes időjárás előrejelzésből származó információkat, majd figyelembe véve a választott, növényre szabott programot, értékeli a helyzetet, és visszaküldi a vezérlőegységnek, mely sms-ben utasítja az öntözőrendszert.

 - Az egyedi szabályozás az öntözni kívánt növény minőségétől függ, amit az informatikus fiatalok mezőgazdász szakemberek segítségével dolgoztak ki. Kész program van paradicsomra, sárgarépára, karalábéra, eperre, rózsára, kukoricára, búzára és háromféle fűre, de nagyon egyszerűen megadható a szabályozás ezektől eltérő feladatokra is - mondta Orosz Gergely.

 A négy magyar egyetemistának - a többi döntőssel együtt – egy Microsoft technológiákkal foglalkozó ausztrál tanácsadó cég munkát ajánlott. A hallgatók azonban ennél is nagyobb lehetőséget látnak abban, hogy Londonban innovációs befektetőkkel találkozhatnak hamarosan. Az övék az egyik a hat csapatból, amely részt vehet a Microsoft és a British Telecommunications programjában, és üzleti, technológiai tréningben részesülnek tagjai.

 - Ha eddigi technológiai fejlesztésünk kiegészül egy életképes üzleti modellel, elképzelhető, hogy céget alapítunk rá - jelezte a jövő lehetőségét Orosz Gergely.

Kulcsszavak: BME verseny

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09