Levélszemét, adathalászat és kártékony programok: kezdődik az olimpia

forrás Prim Online, 2008. augusztus 7. 18:30

A 2008-as olimpiai játékok megnyitása előtt a Symantec azt javasolja a magán- és céges felhasználóknak, hogy ügyeljenek az olimpiai témakör mögött megbúvó, növekvő számú levélszemétre, rosszindulatú programra és adathalász támadásokra.

A júliusi levélszemét-híradóban a cég a játékokkal kapcsolatosan várható kiugró mennyiségű levélszemétre figyelmeztetett. A magukat a pekingi Olimpiai Bizottság által küldöttnek álcázó, csaló üzenetek arról értesítették a címzettet, hogy nyert az olimpiai sorsjátékon, és arra kérték, hogy a csalinak szánt nyereménye iránti igényét egy válasz e-mailben jelentse be.

De nem csak a levélszemétről van szó. Sok nagy sporteseményhez kapcsolódó webhely esett áldozatul olyan támadásnak, amely a webhelyet úgy módosította, hogy a látogató számítógépére kártékony program töltődjön le. Ez történt a múltban a Super Bowlhoz kapcsolódóan. Ezek a megrongált webhelyek nem feltétlenül a hivatalos weblapok, hanem például chatfórumok és más, a sportesemény megbeszélését szolgáló helyek is lehetnek. A Symantec internetes veszélyekről szóló jelentésének legfrissebb, XIII. száma szerint nő a webes veszélyek száma. A támadók a webhely jellemző sérülékenységeit használják ki, amelyek segítségével más támadásokat indíthatnak. 2007 utolsó hat hónapjában az interneten 11 253 webhelyspecifikus, idegen kód becsempészésével (cross-site scripting) kihasználható sérülékenységet jeleztek az interneten, ezek egyedi webhelyek hibáit jelentik. Ezzel szemben ez alatt az idő alatt csak 473-at (körülbelül 4 százalékot) javított ki az érintett weblap gazdája, azaz hatalmas lehetőség áll nyitva a hackerek előtt a támadások indítására.

A weblapokat kétféle módon lehet megváltoztatni. Az első esetben a rosszindulatú program saját kódját hozzáteszi a weblapéhoz, így az azt megnéző emberek gépe megfertőződhet. A másik esetben egy iframe címkét adnak a weblaphoz, ami a felhasználót egy másik weblapra irányítja.

Teasdale Harold, a Symantec magyarországi területi igazgatója arra figyelmeztet, hogy „a nagy jelentőségű sport- és társadalmi eseményeknél gyakran tapasztaljuk, hogy megugrik az internetes támadások száma. Ezek az egyszerű levélszeméttől az adott eseményhez kapcsolódó weblapok megrongálásáig terjednek. A pekingi olimpiai játékok az év egyik legnagyobb eseményének számítanak, a hackerek és a levélszemetelők pedig hatalmas lehetőséget látnak benne az óvatlan emberek megtámadására.
A nagyközönségnek nem szabad elfelejtkeznie arról, hogy az ismeretlen forrásból származó e-mailek megnyitása vagy az ismeretlen eredetű linkekre rákattintás tilos, még akkor is, ha aranyérmekkel kecsegtetnek. A vállalatoknak gondoskodniuk kell a hálózatuk és a webhelyeik védelme naprakész legyen, telepítve legyenek a legújabb védelmi megoldások. Ha nem ezt teszik, akkor cégük jó hírnevét kockáztatják azzal, hogy gyanútlanul kártékony programkódnak adnak otthont a webhelyükön.”

A webes sérülékenységek elleni védekezés érdekében meg kell győződni arról, hogy a számítógépünkön a legfrissebb védelmi szoftver legyen telepítve, ami meg tudja mondani, hogy a meglátogatott webhely megbízható-e. Gondoskodni kell arról, hogy a számítógépen telepítve legyenek a legfrissebb hibajavítások és védelmi frissítések, valamint meg kell győződni, hogy biztonságosak-e a számítógép beállításai. Ellenőrizni kell, hogy a webhely URL-je ugyanaz-e, mint amelyiket meg akartuk nézni, és nem lettünk tudtunkon kívül átirányítva.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09