Szélessávú internet-hálózat épült ki Csongrád megye északi részén

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 18. 08:55

Országosan is egyedülálló az a 130 kilométeres optikai hálózat, amely tizenhárom települést köt össze rendkívül gyors szélessávú internet-kapcsolatot biztosítva Csongrád megye északi részén - közölte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

A miniszter a projekt ünnepélyes pénteki szentesi átadásán fontosnak nevezte azt, hogy az uniós támogatásokból ne presztízsberuházások, hanem hosszú távon hasznosuló, munkahelyteremtő, adóbevételt generáló fejlesztések valósuljanak meg.

Bedő Tamás (MSZP) csongrádi polgármester elmondta, a 2006-ban elindult 330 millió forintos összköltségvetésű beruházáshoz 246 millió forint uniós és hazai támogatást nyújtott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a pályázok pedig további 50 millió forintot nyertek az EU Pályázati Önerő Alapból.

A beruházás lehetővé teszi a Szentes és Csongrád kistérségében, valamint Mindszent városában élőknek az országos gerinchálózat elérését, ez a gazdasági lehetőségek mellett, segíti az e-közigazgatás szolgáltatásainak használatát és erősíti az esélyegyenlőséget - közölte a politikus.

Körmöczi Béla, a hálózatot üzemeltető kecskeméti székhelyű Opticon Kft. vezetője elmondta, hogy július végig több mint 4.500 előfizető kapcsolódott a rendszerhez. A felhasználók az internet mellett kábeltelevíziós és internetalapú telefonos szolgáltatást is igénybe vehetnek, s ezzel jelentős költségcsökkentést érhetnek el a korábbi monopolhelyzetű telefonszolgáltatáshoz és az internet nélküli, elszigetelt kábeltelevíziós rendszerekhez képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09