Egyesíti az internetet a tévével az Intel új csipje

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 22. 07:53

Az Intel egy olyan csipet mutatott be IDC fejlesztői konferenciáján, amelynek segítségével tévénézés közben online mini-alkalmazások, úgynevezett widget-ek futtathatók a tv-készüléken, külön kis keretben.

Az Intel CE3100 lapkája 2009 első felében jelenhet meg a készülékekben, ’set-top box’ beltéri egységekben, videófelvevőkben vagy akár magukban a televíziókban. Segítségével gyakorlatilag internet-alapú szolgáltatások ezrei lesznek elérhetők televízió-nézés közben, az e-mailtől és azonnali üzenetküldéstől a hírcsatornákon át az online mozgóképes megoldásokig. Az Intel az ötödik generációs Yahoo Widget Engine szoftvermotoron alapuló Widget Channel alkalmazással demonstrálta a konferencián, mire is képes az új csip. A technológia használatára már most olyan cégek szerződtek az Intel-lel, mint a Samsung, a Toshiba, az MTV és a Showtime Software.

Az Intel új CE3100-as lapkájára épülő készülékek és a kapcsolódó szolgáltatások egyetlen felületen egyesíthetik a televíziót és az internetet, ami felhasználóknak és szolgáltatóknak egyaránt óriási lehetőségeket tartogat. Felhasználói oldalról a dolog legpraktikusabb része, hogy egyszerre részesülhetnek mindkét médium előnyeiből: tévéoldalról a zökkenőmentes és jó képminőségű mozgóképes adásokból, internetes oldalról pedig mindabból, amit a világháló csak kínálhat, miközben a vezérlés a jó öreg tv-távirányítóról történik. A tévétársaságok a Widget Channel alkalmazásra és az Intel-lapkás készülékekre alapozva olyan szolgáltatásokat kínálhatnak, amelyekbe eleve beépítésre kerülnek az adásokhoz tartalmilag kapcsolódó widget-ek. A technológiától egyúttal azt is remélik, hogy általa a nézők és a reklámozók is visszapártolnak majd a televízióhoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50