Milyen lesz a jövő noteszgépe?

Kiss Ádám Zoltán, 2008. augusztus 26. 21:15

Az Intel fejlesztői konferenciájából nagyvonalakban meg lehet jósolni, milyen lesz a közeljövő csúcskategóriás noteszgépe. Lássuk, mit jósolhatunk a közlejövőre, mielőtt most adnánk fejünket egy új gép megvásárlására.

Az Intel Developer Forum (IDF) meglehetősen pontosan körülhatárolta azt az utat, melyre a magát mindig is a legmodernebb noteszgép-gyártónak tekintő cég lépni fog. Miért éppen az Intel? Mert ők gyártják a processzorok mellett az integrált grafikai magokat, alaplapi lapkákat, adják meg a jövő specifikációit a többi részegység-gyártónak, sőt tejesen új SSD fejlesztés bemutatására készülnek. Az Apple vélhetően szeptember 9-én, vagy legkésőbb 16-án  fog előállni új modellekkel mind kisebb, mind a nagyobb hordozható eszközök terén, és ha nem is minden újdonság kerül bemutatásra, az Intel fejlesztői konferenciájából meg lehet jósolni, milyen lesz a közeljövő például Apple noteszgépe. Mindez azért érdekes, mert amikor valaki a nem éppen olcsó kategóriában készül vásárlásra, érdemes végiggondolni, érdemes-e várnia az új fejlesztésekre. Lássuk a legfontosabb jóslatokat, milyen is lesz a jövő noteszgépe az IDF információi alapján.

Négymagos, hiszen a rivális, ám korántsem ilyen elit márkaként megjelenő Lenovo már használ ilyen magokat nagyobb gépeiben, mint például a W700. Az Apple presztízs okokból sem engedheti meg, hogy ellenfele leelőzze, a négymagos processzorokra leginkább a drága 15 és 17 inches modellekben lehet majd számítani.

Lekapcsolható grafikájú, mert a szórakozáshoz, grafikai munkához, filmvágáshoz megkívánt teljesítmény töredéke sem kell a böngészéshez, szövegszerkesztéshez, e-mail íráshoz. 1 GB grafikára kiosztott RAM és a mag teljesítményének csökkentése hosszú órákra rúgó plusz üzemidővel ajándékoz meg minket.

WiMax-os, ez a szabvány terjedőben van, és lassan olyan fontos lehet, mint az USB, vagy a Wi-Fi, így a maximum 99 dolláros bővítés könnyen feltűnhet a gépekben.

SSD alapú, mert a flash alapú merevlemezpótló megoldásnak több előnye is van. Könnyű, ellenálló, gyors. Vannak hátrányai is, a korlátozott számú írhatóság, ám az Apple egy kézben tartja a hardvert és az operációs rendszert, így nekik van a legnagyobb lehetőségük arra, hogy hogyan lehet a hibákat elfedni, és a legtöbbet kihozni a rendszerből. Valószínű az új Intel 64 GB-os SSD-k használata esetleg egy 160 GB-os kiegészítő merevlemezzel.

RAM, RAM és még egy kis RAM, hiszen ahogy az IT közmondás tartja, ha valamiből nem lehet túl sok egy számítógépben, az éppen a RAM. A jelenlegi 4 GB-os elit felső határ legalább 8 GB-ra bővülhet.

RGB LED hátsóvilágításos, ez a megoldás nem csupán jobb színhűséget produkál, de egyben energiatakarékosabb, márpedig ez a szempont ma már nem csak az üzemidő kitolása miatt egyre inkább központi kérdés.

Optikai meghajtó nélküli, mint azt már láthatjuk ma is a legalsó kategóriában, például az Asus Eee-ben. Ez a megoldás vélhetően egyre terjed majd a hely és ártakarékosság miatt, miközben egyre több hálózati csatlakozási lehetőség lesz a gépeken.

Full HD támogatás is lesz a közeljövő gépében, méghozzá kifejezetten erre a 1080p szabványra épülő módon, hardveres támogatással.

64 bites hardveres, ez elengedhetetlen a növekvő igények kielégítésére, kivéve a 36 bites RAM-okat, melyek a szakértők szerint még legalább 6 évig megfelelnek az igényeknek.

Üveg érintőpados, bár ez a legképlékenyebb, és egyben legizgalmasabb részlet. Az áttörést az Apple részéről várhatjuk, hiszen ők már szabadalmi beadványban is rögzítették megoldásuk alapjait. Az üveg érintőpad később akár az asztali gépeknél is leválthatja az egeret, lényege a képernyő fontos elemeinek kézre eső, némileg lekicsinyített leképezése.

Kulcsszavak: notebook Intel trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09