Tabudöntés: Nikon D90 DSLR HD videóval

Kiss Ádám Zoltán, 2008. augusztus 27. 08:50

A Nikon valóban falakat rombol le új gépével, mely nem csak a D300 kiváló CMOS szenzorát örökölte, de teljes DSLR mivolta ellenére a szektorban elsőként HD videó felvételére is alkalmas.

A D80-as mindössze 0,15 másodperc alatt induló utódja szintén a középkategóriába pozícionált fényképező, ám nem keveset kapunk pénzünkért. A képminőséget a nagytestvértől átvett 12,9 megapixeles érzékelő biztosítja, ám a legnagyobb újdonság a tabudöntő videofelvételi képesség. A videó integrálása teljesen logikus lépés, hiszen a kiváló optika és szenzor mellé egy gyors képfeldolgozó chip is jár, akkor pedig minden együtt van egy videokamerához is. A HD ugyan „csak” 720p, vagyis 1280×720 pixeles felbontású, ám már ez is gazdag élményt kínál, és 1080-as Full HD-re felkonvertálva is kitűnően mutat, ráadásul a szabványos 24 kép/másodperces felvételeket jelenti. Az érzékelőhöz már beépítették a ma már kihagyhatatlan öntisztító rendszert, az érzékenység pedig ISO 200-3200 között van, ami ISO 100-6400-ra is kiterjeszthető. 7,62 centiméteres, kb. 920 ezer képpontos, 170 fokos megtekintési szögű LCD kijelzője 96 százalékos lefedettséget biztosít. A D90-es kihasználja az Expeed képprocesszor lehetőségeit, és a D80-as másodpercenkénti 3 felvétele helyett már 4,5 képet tud exponálni, bár még ez sem kiemelkedő adat. Ez azonban a gép talán egyetlen közepes mutatója, a jelek szerint a D90-es egy jól átgondolt, valódi újdonságokat kínáló modell, mely a félprofik, igényes amatőrök kedvence lesz.

A Nikon D90 további jellemzői:

·    Gyors reagálás: kb. 0,15 másodperces indítás, 65 ezredmásodperces kioldási késedelem és 4,5 kép/másodperces sorozatfelvétel.
·    7,62 centiméteres, kb. 920 000 képpontos, nagy felbontású LCD-monitor széles megtekintési szöggel, amelyen módosíthatja a kompozíciót és a visszajátszás során könnyen ellenőrizheti a képet
·    A beépített vaku képfedése 18 mm-es objektívnek megfelelő, kulcsszáma kb. 18 (ISO 200, m, 20°C), és támogatja a Nikon eredeti i-TTL vakuvezérlését, vezérlőként is használható, ilyenkor legfeljebb két távoli vakucsoportot tud irányítani.
·    A rendkívül hatékony, energiatakarékos kialakítás miatt kb. 850 képet tud készíteni az EN-EL3e lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével. (A CIPA szabványnak megfelelően mért érték, AF-S DX NIKKOR 18–105 mm f/3.5–5.6G ED VR objektívvel, a felvételek felénél vakuhasználattal)
·    Többféle visszajátszási funkció segíti a képek visszajátszását és a megfelelő felvétel kiválasztását, például: 72 kisképes megjelenítés, naptár szerint visszajátszás és a kép kinagyított részletéhez tartozó hisztogram megjelenítése.
·    A sokoldalú Pictmotion menüvel innovatív diavetítést készíthet öt választható háttérzene és képi hatás felhasználásával.
·    Támogatja a HDMI (High-Definition Multimedia Interface, nagy felbontású multimédia interfész) kimenetet.
·    Támogatja a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszert az SB-900, SB-800, SB-600 vakuk vagy az R1C1 vezérlővel kiegészített makrovaku szett használata esetén; i-TTL vakuvezérlés használatakor pontos expozíciót garantál.
·    Az MB-D80 Multi-Power elemtartó markolat (ugyanaz, mint a D80 esetén, külön beszerezhető) használható egy vagy két EN-EL3e lítium-ion akkumulátorral, vagy pedig hat R6/AA-méretű elemmel, így az energiaellátás jól kiterjeszthető.
·    Az új, külön beszerezhető MC-DC2 távkioldó kábel lehetővé teszi a távoli zárkioldást és hosszú záridejű (bulb) exponálást.
·    Ha az új, külön beszerezhető GP-1 GPS-egységet csatlakoztatja a géphez, akkor a földrajzi szélesség és hosszúság, a tengerszint feletti magasság, valamint a készítési idő automatikusan bekerül a készített képek EXIF-adatai közé.
·    A mellékelt Nikon ViewNX képtallózó és –szerkesztő szoftverrel rendezheti, címkézheti és kiválogathatja képeit, valamint szerkesztheti és konvertálhatja a RAW képeket.
·    A külön beszerezhető Capture NX 2 képszerkesztő alkalmazás tartalmazza a szabadalmaztatott U Point képszerkesztési technológiát, valamint hatékony eszközöket kínál az egyszerű képszerkesztéshez, például a RAW (NEF) képek kifinomultabb módosításához is.

Kulcsszavak: Nikon kamera kamkorder HD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05