Negatív kilátás a HTCC-nek

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 29. 08:16

Negatívra rontotta csütörtökön a Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) vezetékes távközlési szolgáltató kilátását a Standard & Poor's, a cég fokozatosan gyengülő pénzügyi mutatóira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő a csütörtöki londoni bejelentés szerint egyben megerősítette a HTCC jelenleg is mélyen spekulatív, "B plusz" szintű hosszú futamú cégadósi osztályzatát.
A HTCC, az Invitel márkanév alatt, a piacvezető alternatív vezetékes távközlési és széles sávú internetszolgáltató Magyarországon. A HTCC Seattle-ben (Egyesült Államok) van bejegyezve, 64,6 százaléka a dán TDC távközlési cégé. A TDC jelenleg szeretné eladni a részét a HTCC-ből. Az S&P szerint a kilátás módosítása tükrözi a HTCC mozgásterének szűkülését az idei első félévben és annak lehetőségét, hogy a következő hat hónapban "legalább egy fokozattal" süllyedhet a cégosztályzat, további romlás esetén.

A Standard & Poor's kiemeli a kamat- és adófizetés, valamint leírások előtt számolt alapszintű pénzügyi eredmény (EBITDA) növekedésének lassulását, és az osztrák Memorex Telex Communications AG megvásárlása utáni, az eredetileg vártnál jóval nagyobb beruházási kiadásokat. A besorolást ugyanakkor alátámasztja a HTCC szilárd piaci helyzete az 54 magyar koncessziós térség közül abban a 14-ben, ahol a cég fő távközlési szolgáltatóként működik, valamint az Invitel integrációjával elért jelentős költségszinergiák, a közép- és délkelet-európai nagybani üzletágban megerősödött piaci helyzet és a bevételi források szélesítése, a Memorex akvizíciója révén, áll az S&P elemzésében.

A világ legnagyobb hitelminősítője tavaly decemberben egyszer már negatív előjelű figyelőlistára vette a HTCC-t, miután a cég bejelentette a Memorex Telex Communications AG 95,7 százalékának megvásárlását, 90,5 millió euróért. Az S&P azonban márciusban levette a céget a figyelőlistáról, és megerősítette jelenleg is érvényes osztályzatát, ugyanazokra a kedvező fejleményekre hivatkozva, amelyeket csütörtöki elemzésében is kiemelt a besorolást alátámasztó tényezők között.

Kulcsszavak: HTCC +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09