LG Display-Amtran: újabb szövetség a képernyőpiacon

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 1. 20:35

Az LG Display, a világ második legnagyobb LCD-panel gyártója szerződést kötött a tajvani Amtram-mel arról, hogy egy kínai székhelyű vegyes vállalatot hozzanak létre.

A hatalmas kezdeti beruházást kívánó és egyre kevesebb haszonnal kecsegtető síkképernyő-piacon igen magas a konszolidáció mértéke, elég csak arra gondolni, hogy már maga az LG Display is egy vegyes tulajdonú cég. Az eredetileg LG Philips névre hallgató társaságban ugyanis az LG Electronics 37,9, a Philips pedig 19,9 százaléknyi részvényt birtokol, míg a többi papír befektetők tulajdonában van. A gyártás felfuttatásához viszont újabb partner bevonására volt szükség: a megállapodás szerint az LG-Amtran az utóbbi cég már meglévő, a kínai Szucsou-ban található üzemében működne, az LG Display 51 és az Amtran 49 százalékos tulajdonában. A kezdeti beruházás eléri majd a 20 millió dollárt, és az üzem a tervek szerint a jövő év elejétől évi 2 millió különálló LCD modult és 5 millió LCD televíziót fog gyártani. Az Amtran mindeddig főként LCD panel-beszállítóként működött, illetve Észak-Amerikában forgalmazott tévéket Vizio márkanéven.

A síkképernyős televíziók piaca eddig eléggé megsínylette a globális gazdasági növekedés lassulását: az LG Display és több tajvani beszállító például kénytelen volt csökkenteni a termelést a nyári hónapokban, ugyanakkor az árverseny is egyre erőteljesebb.
 

Kulcsszavak: LG +céginfo Amtran

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50