Innovációs díjat kapott a NetAcademia IT-biztonsági oktatórendszere

forrás Prim Online, 2008. szeptember 9. 18:03

Innovációs díjat kapott a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, a Microsoft Magyarország megbízásából és szakértői támogatásával készült Ördöglakat. Az ingyenes oktatási megoldás segítségével eddig több mint hatezer informatikus ismerkedett meg a számítógépes bűnözők gondolkodásmódjával, hogy a megszerzett tudást később munkahelyükön, vállalkozásuk keretében felhasználva nagyobb biztonságot teremtsenek a külső támadásokkal szemben.

A Microsoft Magyarország és a NetAcademia Oktatóközpont közös pályázata nyerte el az idén negyedik alkalommal meghirdetett IT Business Leadership Award innovációs díjat Termékfejlesztés kis- és középvállalati kategóriában.

A Microsoft Magyarország felkérésére a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, az Ördöglakat valós időben, valós körülmények között szimulálja a legjellemzőbb informatikai biztonsági problémákat. Az oldalon alkalmazott megközelítés segít az informatikusoknak abban, hogy megismerjék és megértsék a számítógépes bűnözök gondolkodásmódját. A biztonsági problémákat így éppen azok feltárása és kihasználása révén mutatja be.

A több ezer informatikust és biztonsági szakértőt folyamatosan, leállás nélkül kiszolgáló Ördöglakat teljes egészében Microsoft szoftvereken fut, a pályák megtervezését pedig Certified Ethical Hacker minősítéssel rendelkező szakoktatók végezték.

A zsűri tagjai a pályázattal kapcsolatban kiemelték, hogy az Ördöglakat több mint hatezer informatikus ingyenes képzéséhez járult hozzá. Emellett - bár teljesen Microsoft platformon készült - az online oktatórendszer keretében bemutatott és kipróbálható hibák egytől egyig platformfüggetlenek, így akár Linux/Apache környezetben is hasznosíthatóak a megszerzett ismeretek.

Nagyobb biztonságban van a hazai adatvagyon


"Nagyon örülünk az elismerésnek, mely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk online oktatási megoldások keresésében. A tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy szükség van ilyen programokra, hiszen az informatikusok mindössze 10 százaléka rendelkezik azzal a mély tudással, mellyel a jellemző biztonsági problémák elkerülhetők - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője. - Az Ördöglakat a gyakorlat szintjén hívja fel a figyelmet a biztonsági problémákra, így mindennél kézzelfoghatóbb módon segít megtanítani a szakma képviselőit a leggyakoribb hibák elkerülésére."

A Microsoft Magyarország informatikai szakemberprogramokért felelős programmenedzsere, az Ördöglakat projektvezetője, Budai Péter szintén a program gyakorlati jelentőségét emelte ki: "Az Ördöglakat keretében kiképzett informatikusok munkahelyükön, vállalkozásuk keretében tudják kamatoztatni az itt elsajátított tudást. Ennek eredményeként nem túlzás azt állítani, hogy a hazai vállalatok, szervezetek által birtokolt adatvagyon hosszú távon nagyobb biztonságot élvezhet a külső támadókkal szemben."

A NetAcademia által kifejlesztett oktatórendszer világviszonylatban is egyedülálló, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a Microsoft nemzetközi vezetősége is elismerte a projektet, és a jövőben várható, hogy több környező országban is elindulnak a helyi Ördöglakat-mutációk.

 

Az Ördöglakat informatikai háttere:

Operációs rendszer:  Microsoft Windows 2003 R2 SP2 (Windows NT 5.2, Build 3790: Service Pack 2)
 
Adatbázis-kezelő: Microsoft SQL Server 2005 - 9.00.3159.00 (Intel X86) Enterprise Edition
 
Tűzfal: Microsoft ISA Server 2004 Standard Edition
 
Webalkalmazás: ASP.NET 2.0
o   Forráskódfelügyelet: Subversion. Kliens: TortoiseSVN

o   Fejlesztőeszköz: Microsoft Visual Web Developer 2008 Express Edition

Hálózatmonitor: Network Chemistry Packetyzer

NetCat pálya: Microsoft Virtual Serverben futó Windows Server 2003 R2 SP2

A fotón Drajkó László (Microsoft), Budai Péter (Microsoft) és Fóti Marcell (NetAcademia) látható

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05