Meglepetés a zeneiparban: nyereséges a Universal

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 18. 18:31

Jean Bernard Lévy, a Vivendi Universal vezetője a sajtó és az elemzők meglepetésére arról számolt be, hogy a Universal Music hosszú évek óta először ismét nyereséget termelt, ami akár az elektronikus letöltési konstrukció sikerét is bizonyíthatja.

A fizikai CD- és zenei DVD-eladások évek óta meredek ütemben csökkennek és mindeddig ezt a negatív jelenséget az egyre nagyobb forgalmat produkáló legális internetes letöltéseknek sem sikerült kompenzálniuk. Ugyanakkor a Universal Music volt az egyik úttörője annak a paradigmaváltásnak, amelynek keretében a nagy kiadók is egyre több online zeneáruház rendelkezésére bocsátják másolásvédelem nélküli zenei katalógusukat. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók ugyanúgy szabadon rendelkeznek a legálisan megvásárolt és letöltött fájlokkal, mintha megvennék a CD lemezt.

Levy a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy a Universal Music 2008 első félévében a tavalyinál 5 százalékkal több, 3,2 milliárd dollár bevételt produkált, ami egyértelműen a digitális, és azon belül is a DRM-mentes letöltések felfutásának köszönhető. Ez azt jelenti, hogy az internetes digitális zeneforgalmazás elvben működőképes alternatívája lehet a fizikai CD-knek (és persze az online fájlcserének), főleg akkor, ha a felhasználók ténylegesen birtokosai lesznek az általuk letöltött számoknak. Levy elismerte, hogy a mostani váratlanul jó eredmény még csak az első reménysugár, ugyanakkor bizakodó hangot ütött meg, mondván, hogy a zeneletöltő szolgáltatások még csak most készülnek meghódítani a közösségi oldalakat és más web 2.0 felületeket.

Kulcsszavak: Universal zene +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50