Már biztos, hogy olcsóbb lesz a roaming sms

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 20. 19:05

Jelenleg még 30 cent körüli összeget kell fizetniük a felhasználóknak egy külföldről küldött sms-ért, az EU azonban rövidesen dönt az árcsökkentésről, így már jövő év elején életbe léphet az új rendelet.

Viviane Reding, információs társadalom és média ügyekért felelős biztos szeptember 23-án az Európai Parlement elé terjeszteni a roaming sms-díjak szabályozására vonatkozó tervezetét. Az EB egyik szóvivője szerint teljesen biztos, hogy a képviselők megszavazzák a javaslatot, a kérdés csupán az, hogy milyen összegben állapodnak majd meg. Az EU telekommunikációs miniszterei novemberben találkoznak Brüsszelben, s ha a politikusok is áldásukat adják az árak korlátozására, akkor már januárban törvényerőre emelkedhet a rendelet. Az Európai Szabályozók Csoportja (ERG) a 0.11-0.15 euró közötti összeget tartaná elfogadhatónak, Reding a legalacsonyabb tarifa bevezetése mellett kampányol. Jelenleg 29 centet fizetnek a mobilfelhasználók átlagban egy külföldről küldött rövid szöveges üzenetért, ami közel tízszerese a belföldi tarifáknak. Az európai szolgáltatók évente 2,5 milliárd roaming sms-t bonyolítanak, az árak csökkentése pedig komoly megtakarítást jelentene a felhasználókra nézve.
Azt egyelőre nem tudni, vajon a médiaügyekért felelős biztos kedden bemutatandó tervezetében szerepelni fog-e az adatroaming díjak csökkentését szorgalmazó javaslat is.

Kulcsszavak: EU SMS roaming

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09