Alacsony a kelet-európai háztartások internet-ellátottsága

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 22. 09:10

A közép-európai országokban az otthoni internet hozzáférés jóval az európai átlag alatt van: míg a kelet-európai háztartások 44 százaléka rendelkezik internet hozzáféréssel, addig az Európai Uniós átlag 54 százalék.

A Millward Brown és a D-Link közös kelet-európai kutatása szerint az internet hozzáférési arány a skandináv országokban és Hollandiában a legjobb, ahol a lakosság majdnem 80 százaléka éri el otthon a világhálót.

 Az Európai Uniós 54 százalékos értéke mellett a közép-európai országok mutatói sokkal kisebbek. A felmérés szerint a legnagyobb aránnyal Csehország büszkélkedhet, ahol a háztartások több mint fele, 52 százaléka rendelkezik hozzáféréssel. A helyzet Magyarországon ennél rosszabb, hiszen itt a háztartások 42 százaléka kapcsolódik az internethez. Lengyelország rendelkezik a leggyengébb átlaggal, ott 38 százalékos az arány.

 A közép-európai háztartások nagy részében szélessávú internet van. A modemes internet kapcsolat egyre népszerűtlenebb a térségben. Csehországban 3 százalék, Magyarországon 5 százalék, Lengyelországban pedig 8 százalék a modemes internet kapcsolat aránya a háztartásokban.

 A legnépszerűbb internet hozzáférési módnak Magyarországon és Lengyelországban az ADSL bizonyult. Magyarországon az internet-kapcsolattal rendelkező háztartások majdnem fele, 48 százaléka ADSL technológiát használ, míg a lengyeleknél minden harmadik kapcsolat jön létre ilyen technológia segítségével. A cseh felhasználók számára a legnépszerűbbek a helyi és város vezeték nélküli hálózatok, amelyek az internethez való kapcsolódási lehetőségek közül 27 százalékot tesznek ki.

 Az internet-technológiák piacából nagy rész jut a kábeltévés hálózatoknak is, Csehországban 19 százalékot, Lengyelországban 27 százalékot, míg Magyarországon 30 százalékot sikerült a kábelszolgáltatóknak megszerezni az internet-piacból.

 A kutatás szerint az internet növekvő népszerűsége a közép-európai háztartásokban az otthoni vezeték nélküli hálózatok terjedésére is pozitív hatással van. Lengyelországban és Csehországban a háztartások 15 százaléka használ vezeték nélküli routerre épülő hálózatot. Magyarországon ez az arány jóval kisebb, itt ugyanis a háztartások számítógépeinek csupán 5,5 százaléka kapcsolódik az internethez otthoni vezeték nélküli hálózaton keresztül.

 A felmérés szerint Csehországban van a legtöbb asztali PC: itt a háztartások 53 százaléka használ ilyen gépet, míg multimédia lejátszót 42 százalékuk, hordozható gépet, notebookot pedig 15 százalékuk. Szintén itt található a legtöbb videojáték konzol, amellyel a lakosság 8 százaléka rendelkezik. Lengyelország a csúcstechnológiás televíziók tekintetében vezető, hiszen a lakosság 11 százaléka rendelkezik HD vagy HD kompatibilis televízióval, ami háromszor annyi, mint cseheknél, ahol ez az arány 4 százalék. Magyarországon ilyen tévével a háztartások 3 százaléka rendelkezik.

 A kutatás szerint a magyarok a képrögzítő technológiák és eszközök terén elsők, a lakosság 10 százaléka rendelkezik internetes vagy IP kamerával. Ez az arány jóval magasabb, mint bármelyik másik országban a régióban.

 A kutatás szerint a számítógépek és a játékkonzolok számának növekedése egyenes arányban áll a digitális szórakoztatás népszerűségének növekedésével. A számítógépes játékok a cseh felhasználók körében a legnépszerűbbek, ahol majdnem minden harmadik ember játszik rendszeresen ilyen játékot. A szórakozás ezen fajtáját jóval kevesebb magyar, csupán a lakosság 18 százaléka választja, míg a lengyeleknél 14 százalékos ez az arány.

 A játékkonzolok már jóval kevésbé népszerűek, amellyel a csehek 5 százaléka, a magyarok 2 százaléka, a lengyeleknek pedig a 3 százaléka rendelkezik velük. Online játékot a csehek 4 százaléka, a magyarok 3 százaléka, míg a lengyeleknek a 2 százaléka játszik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05