Mégis eladták az Euroset orosz mobilforgalmazót

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 23. 08:17

Váratlanul gazdát cserélt vasárnap este az Euroset - a legnagyobb orosz mobilforgalmazó -, amelyet szeptember elején kezdtek vegzálni a hatóságok, noha két tulajdonosa még múlt héten is azt hangoztatta, hogy a társaság nem eladó.

Az Alekszandr Mamut oligarcha tulajdonában lévő ANN beruházási társaság megvásárolta az Euroset 100 százalékát - adta hírül a Kommerszant című gazdasági lap Mamutra hivatkozva. Az árról a felek nem voltak hajlandók nyilatkozni, de a lap forrásai szerint Mamut - illetve az ANN - 400 millió dollárt fizet a tulajdonosoknak. (Az Euroset értékét 1,25 milliárd dollárra becsülték szakértők néhány hete, hozzátéve, hogy a társaság adósságai 850 millió dollárt tesznek ki.)

 Az Euroset Oroszországban és a FÁK-államokban ötezer szalonnal rendelkezik, bevétele tavaly 3,6 milliárd dollárt tett ki, s fele-fele arányban Jevgenyij Csicsvarkin és Tyimur Artyomjov tulajdonában volt. Az első üzlet 1997-ben nyílt Moszkvában, s 1999 óta szédítő tempóban nő a szalonok száma Oroszországban, illetve a volt Szovjetunió egykori köztársaságaiban. Oroszországban nem a mobilszolgáltatók tartanak fenn saját boltokat, hanem több cég is foglalkozik e szolgáltatások - és a mobiltelefonok - értékesítésével. Az Euroset vezetékes készülékeket, fényképezőgépeket és MP3-as lejátszókat, valamint saját kiegészítőket is kínál, viszonylag alacsony áron, a tömegeket célozva meg.

 A társaságnál szeptember legelején váratlanul házkutatást tartottak, majd 4-én őrizetbe vettek két vezető munkatársat - a cég alelnökét és egyben a biztonsági szolgálat vezetőjét, valamint helyettesét többek között önbíráskodás, emberrablás és csalás miatt. (Jóval korábban nagyarányú lopásokon kaptak egy kocsikísérőt, aki ígérte az okozott kár megtérítését, majd eltűnt. Feljelentették, de a cég emberei előbb találták meg, mint a rendőrség, s elérték, hogy megtérítse a kárt. Az ügyet szeptemberben az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság állítólag a sértett apjának kérésére melegítette fel.)

 A házkutatás majd az őrizetbe vételek kapcsán nyomban kiderült, hogy számos konkurens és más cég is érdeklődik az Euroset iránt, de a két tulajdonos kitartóan hangoztatta, hogy a cég nem eladó.

 Az Euroset körüli felfordulással kapcsolatban azonnal felmerült, hogy valaki, vagy valakik le akarják nyomni a cég értékét. Alekszandr Sohin, az orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke kijelentette: Oroszországban feltétlenül be kell vezetni a felügyeleti szervek és főhatóságok hatalommal való visszaélésének jogi fogalmát. Úgy vélte: érthető az állam törekvése, hogy megakadályozza az adócsalásokat és rendet tartson, de ennek nem szabad aláásnia a gazdasági növekedés alapjait és az üzlet fejlődését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05