Mégsem szerelik Magyarországon az Acert

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 24. 09:01

Nem viszi el Csehországból Magyarországra az Acer márkájú számítógépek összeszerelését a tajvani Foxconn Technology csoport. A székesfehérvári összeszerelő üzem megnyitása alapvetően a Foxconn magyar piacra való expanzióját jelenti - írja kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A mértékadó prágai újság annak kapcsán kérdezte meg Jim Changot, a Foxconn Technology csehországi vezérigazgatóját, miután a Világgazdaság hétfőn azt írta, hogy a számítógépeket is forgalmazó elektronikai cég, a tajvani Acer a tervek szerint Magyarországra hozza az asztali gépek (PC) összeszerelését Csehországból. Nem a termelés áthelyezéséről, hanem inkább magyarországi expanzióról van szó. A Foxconn Technology csehországi gyárait Pardubicében és Kutná Horában a tranzakció lényegében nem érinti - írja a Hospodárské Noviny a vezérigazgatóra hivatkozva.

 "Nincs szó túlságosan nagy akcióról. Azzal számolunk, hogy Magyarországon mintegy 200-300 ember fog nekünk dolgozni" - nyilatkozta a lapnak Jim Chang. Megjegyezte: a Foxconn Technologynek szüksége van az üzleti növekedésre.

 A Foxconn Technology 2000-ben jelent meg Csehországban, s jelenleg összesen mintegy 7000 embernek ad munkát az országban. Tavaly a cég a második legnagyobb cseh exportőr volt. Kivitelének értéke 88 milliárd koronára rúgott. A cég forgalma 2007-ben 89,5 milliárd koronát tett ki. Ezzel a Skoda Auto gyár és a Cseh Energetikai Művek (CEZ) után a harmadik legnagyobb cég volt Csehországban.

 A tajvani Foxconn cégnek nagy tervei vannak Csehországban, de ezek megvalósítása a Hospodárské Noviny szerint akadályokba ütközik. A Prágától keletre fekvő Kutná Horában a cég az év eleji bejelentése alapján egy egész új városnegyedet szeretne építeni több ezer alkalmazottja számára. A terv megvalósítása azonban a rendezetlen telkek nehézkes felvásárlása következtében keletkezett problémák miatt nagyon vontatottan halad. "Terveink nem változtak. A városvezetés is támogat minket, de megvalósításuk az eredeti elképzeléseknél hosszabb távú lesz" - állítja a cégigazgató.

 A csehországi Foxconn Technology akvizíciókkal is növekszik. Az idén megvette a hasonló profilú FIC céget, s a Sanmina SCI két üzemét is, amelyek Magyarországon és Mexikóban működnek. A tervek szerint a Foxconn az idén mintegy 13 millió LCD képernyős televíziót, illetve képernyőt állít elő Csehországban. A CzechInvest ügynökség szerint Csehország az utóbbi időben az informatika és számítógépgyártás terén a világcégek kedvelt bázisává vált. A Foxconn Technology mellett például a Panasonic AVC Netrworks Czech cég is nagy összeszerelő üzemmel rendelkezik az országban. Tavaly 2,3 millió LCD képernyőt és plazmás televíziót gyártott, s forgalma meghaladta a 46 milliárd koronát. A két óriáson kívül több más informatikai cég - a japán IPS Alpha és a Hitachi, a tajvani Tatung, a kínai Chang Hong - is masszívan növekszik Csehországban.

Kulcsszavak: Foxconn Acer +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09