Megkezdték a "Magellán" laptopok kiosztását a portugál alsósoknak

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 24. 10:03

Mint arról a nyár folyamán beszámoltunk, a portugál kormány az ország összes alsó tagozatos iskolását el szeretné látni az Intel Classmate PC-n alapuló laptopokkal, most pedig ünnepélyesen ki is szállították az első 5000 példányt.

A nagy felfedezőről elkeresztelt laptopok az Intel Classmate modellje alapján Portugáliában készülnek és állami támogatás mellett 50 eurós áron kerülnek az iskolákhoz. Az első példányokat Jose Socrates miniszterelnök és kormányának tagjai adták át ünnepélyesen a kisebbik ibériai ország különböző oktatási intézményeiben. A Magellán projekt keretében mintegy 500 000 laptopot terveznek szétosztani, azaz minden alsós portugál kisdiák kaphat majd egyet. A terv célja a kormány hivatalos közleménye szerint az, hogy jelentősen javítsa a 6-11 éves korosztály számítógépes készségeit. A szándékok szerint a Magellán-nak köszönhetően 2010-ig a jelenlegi öt helyett két diákra jutna egy számítógép a portugál iskolákban. A projekt egyúttal része a portugál kormány oktatásfejlesztési erőfeszítéseinek, amiket az tesz szükségessé, hogy a diákok átlagteljesítménye ott az egyik legalacsonyabb az Unió országai közül.

A Classmate-ből eddig Nigéria és Líbia rendelt nagyobb tételben, azonban egyik sem érte el a portugál szerződés nagyságrendjét. Érdekes módon az OLPC XO és a Classmate mintájára kifejlesztett mini-laptopok vagy netbook-ok a fejlett országokban lettek hihetetlenül keresettek, gondoljunk csak az Asus Eee gépére, így aztán az OLPC és az Intel is úgy döntött, hogy kiterjesztik projektjeiket ezekre a térségekre is. Tavaly decemberben például az alabamai Birmingham rendelt 15 000 XO-t a város hátrányos helyzetű diákjainak. A Magellán egyébként a nagyközönség számára is kapható lesz, 285 eurós áron.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09