notebook.hu - az idén 4 milliárd forint bevétel

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 26. 08:28

A notebook. hu Kft. az idén 4 milliárd forint árbevételt ér el a tervek szerint, mintegy 20 ezer hordozható számítógépet ad el, így legalább 10 százalékos részesedésre tesz szert a magyar piacon - mondta Kenéz Krisztián, a cég ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A vállalat 2006-ban 3,8 milliárd forint, míg tavaly 2,5 milliárd forint bevételt ért el. A visszaesés hátterében az áll, hogy két évvel ezelőtt a Sulinet program miatt még nagyon nagy volt a kereslet a számítógépek és tartozékaik iránt, ám tavaly már nem volt ilyen program. Az árbevétel-csökkenés másik oka, hogy 2007-ben a hordozható gépek ára 30-40 százalékkal csökkent, s most már bruttó 80-100 ezer forintért is lehet alsó kategóriás notebookot kapni a piacon. Két évvel ezelőtt az ár még 150 ezer forint körül mozgott.

Az ügyvezető közölte, hogy a notebook.hu disztribútori megállapodást kötött az amerikai Dell számítógép gyártóval, s az idén már legalább 5.000 ilyen márkájú gépet akar eladni. A notebook.hu webáruháza mellett a fővárosban és vidéken 7 boltot üzemeltet, s az idén további kettőt nyit még. Jövőre újabb két bolt átadását tervezik. Az ügyvezető elmondta: azért terjeszkednek a vidéki nagyvárosokban, mert úgy látják, a fővárosi piac nagyjából telített, s növekedési lehetőség már inkább például Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron és Szegeden van. Ez utóbbi helységekben már működik notebook.hu bolt.

 Az eseményen Damján Tamás, a Dell Magyarország vezetője elmondta: részesedésük 10-15 százalékos a magyar piacon, de például a vállalati szegmensben 25 százalékkal az elsők a sorrendben. A Dell negyedévre tervez, s ennek alapján a legutóbbi negyedévben mintegy 18 ezer gépet adott el Magyarországon: ezen belül a hordozható gépek száma elérte a 10 ezret, a többi asztali gép, illetve szerver volt. A vezető elmondta: a magyar piacot tekintve a notebookok iránti vállalati kereslet nem különösebben nő éves szinten, míg ez egyéni felhasználói piac az idén várhatóan 20 százalékkal bővül. Damján Tamás elmondta: mindent típust összevetve egy gép átlagára 250 ezer forint gyártói szinten.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50