Egy kézben a Discovery és Spektrum tévécsatornák

forrás Prim Online, 2008. szeptember 29. 14:37

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csak bizonyos feltételekkel engedélyezte, hogy a Chellomedia Programming BV megvásárolja a Spektrum TV Zrt-t. A vevőnek 2012. július 31-ig biztosítania kell, hogy a Spektrum tv csatornát harmadik fél is szerepeltethesse kínálatában.

A Chellomedia BV ez év áprilisában vásárolta meg a Spektrum TV Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A Chellomedia a Liberty Global Inc. által irányított vállalkozások alkotta csoport tagja. A Liberty-csoport 15 országban rendelkezik távközlési hálózattal, emellett jelentős média- és tartalomszolgáltatást is nyújt világszerte. A Liberty-csoport magyarországi tagjai a kábeltelevíziós, Internet és telefonszolgáltatást nyújtó UPC Kft., a telefon- és Internet szolgáltatást, valamint az UPC Direct műholdas televízió szolgáltatást biztosító Monor Telefon Társaság Zrt., a Sport1 és Sport2 műsorait értékesítő Sport1 Holding Zrt., a TV Deko és TV Paprika elnevezésű tematikus csatornákat értékesítő TV Paprika Zrt., illetve a Filmmúzeum nosztalgia filmcsatornát értékesítő Filmmúzeum Zrt. A Liberty-csoport külföldön honos tagjai a Minimax, a Club, a Romantica, a Europe és a Reality magyar nyelvű és az Extreme Sports csatornákat értékesítik Magyarországon.

A Liberty Global Inc. legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és egyben igazgatósági elnöke John C. Malone. Ő a legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és vezérigazgatója a Discovery Holding Company-nak is. Utóbbi vállalkozás 66 százalékos tulajdonosa a Magyarországon is forgalmazott Discovery ismeretterjesztő csatornát üzemeltető Discovery Communications Inc-nek. Mindezek alapján megállapítható John C. Malone a Liberty Global Inc. és a Discovery Holding Company (együtt a Malone-csoport) tényleges irányítójának minősül.

A Spektrum Zrt. által Spektrum TV elnevezéssel sugárzott csatorna célja kiemelkedő minőségű tudományos ismeretterjesztő dokumentumfilmek és dokumentumfilm-sorozatok sugárzása, magyar hangalámondással. A Spektrum TV kb. 1300 órányi dokumentumfilm-állományt igényel évente. Bevételének túlnyomó része kábeles előfizetésekből, kisebb része pedig reklám- és szponzorációs bevételekből származik. A csatorna több mint 2 millió háztartásba jut el Magyarországon az előfizetéses műsorterjesztők csomagjainak részeként. A Spektrum szabadon nem fogható.

A televíziós csatornák értékesítésében a GVH megállapítása szerint komoly változásokat jelent, hogy a három legjelentősebb ismeretterjesztő műsor közül kettő azonos vállalkozás csoportba kerül. Így csak két független szereplő marad a piacon. Ennek ellenére a GVH nem tart attól, hogy a Malone-csoport erőfölénybe kerül, mert a National Geographic csatorna kellő ellensúlyt jelent a piacon. A GVH szerint a Malone-csoport a National Geographic csatornával közösen sem kerülhet erőfölénybe a piacon. A speciális ismeretterjesztő csatornák (például Viasat Explorer, Viasat History) ugyanis szintén jelentenek versenyt az általános ismeretterjesztő csatornáknak.

A Malone-csoportnak elvileg érdekévé válhat, hogy a Spektrum csatornát ne értékesítse a vele versenyben álló műsorterjesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak vagy műsorterjesztő cégként elzárkózzék a Spektrummal versengő ismeretterjesztő csatornák megvásárlásától. A vevő azonban vállalta, hogy a 2012. július 31-ig a Spektrum TV csatorna harmadik felek részére történő értékesítésétől nem zárkózik el, ha azok készek a csatornának, a piacon szokásos üzleti és műszaki feltételek szerint megállapított, nem diszkriminatív díját megfizetni és rendelkeznek a fenti műsorszolgáltatás továbbításához szükséges jogi, műszaki és üzleti feltételrendszerrel. Mivel e vállalást a GVH kötelezettségként előírta a Chellomedia számára, így attól nem kell tartani, hogy a Spektrum csatorna más műsorterjesztők számára nem lesz elérhető. A versenyhatóság ugyanis utóvizsgálattal fogja ellenőrizni, hogy a Chellomedia teljesítette-e kötelezettségét. Ha nem, akkor a GVH az Chellomedia-Spektrum összefonódást engedélyező határozatát visszavonhatja.

A GVH nem tart attól sem, hogy a Malone-csoport hazai hálózatán nem engedélyezi a Spektrum TV-nek konkurrenciát jelentő csatornák (National Geographic, Viasat Explorer stb.) megjelenését. Egyrészt mert a jövőben a Malone-csoport jelenleg 30 százalék alatti piaci részesedése a DigiTV valamint az Internetes tv (IPTV) terjeszkedése miatt csökkenni fog, másrészt mert az erősödő verseny miatt a csoportnak egyre kevésbé érdeke a kínálat korlátozása. Előfizetők elvesztése nélkül ugyanis aligha zárkózhat el egy az előfizetők széles köre által igényelt csatorna terjesztésétől.

Mindezek figyelembe vételével, a már említett, 2012-ig szóló kötelezettség előírása mellett a GVH engedéylezte, hogy a Chellomedia irányítást szerezzen a SpektrumTV Zrt. felett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05