Személyazonosítás: magasabb biztonsági szintű technikák felé

Kovács Attila, 2008. október 12. 18:56

Dr. Kósa Zsuzsanna „Személyazonosítási Technikák” című anyaga volt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács által szervezett, az információs társadalom technológiai távlataival foglalkozó baráti társaság október 10-i találkozójának fő témája. Az anyag néhány fontosabb állítását adjuk közre.

A szolgáltatási szektor kiterjedése és a személyek mobilitásának növekedése szükségessé teszi, hogy gépekkel biztonságosan kezelhető személyazonosítási technikák terjedjenek el, amelyekben a biometriai azonosítás hangsúlyos szerepet kap. A személy-azonosítási technológiák képességeiben várható fejlődés egyrészt az alap-eszközök képességeinek fejlődésében, másrészt az alkalmazási rendszerek komplexitásában figyelhető meg.
 
A biometriai technológiák gyors fejlődésben vannak. Kiforrott technikának mondható az arc- és az ujjlenyomat-felismerés; ehhez a háromdimenziós ábrázolás terjed a gépi rendszerekben. Gyorsan fejlődik a szem felismerése, ezen belül az írisz mintáé kiforrottabb, a retina mintázaté újabb. Kísérleti fázisban ugyan, de már megjelent a bőrtextúra, a hang és a szagminta felismerése. A mozgásmintáé általában szintén kísérleti fázisban jár, ezen belül az online aláírás érzékelése a kiforrottabb. Léteznek már arckontúr-felismerő rendszerek is, amelyek elmaszkírozott körözött személyeket is felismerhetnek arcvonásaik és mozgásuk alapján. A biometriai technológiák alkalmazásuk nemcsak megbízható, de gyors is lesz. A tárgyi eszközök is fejlődnek, egyre kódoltabban tárolják az információkat, beleértve a biometriai információkat is. Az elektronikus tárgyi személyazonosító eszközöknél a hosszú távú technológiai migrációt meg kell oldani, mivel egy-egy személy azonosításának használhatónak kell lennie kb. 100-120 évig, de a leszármazottak számára több (átlagosan 3-4) generáció adatára is szükség lehet.

A személyazonosítás terén a biometriai alkalmazások új biztonságos technológiákat kínálnak a különböző azonosítási funkcióinak integrálására. Az integrálási technológiában is számolni kell a biztonsági másolatokkal és a felhasználó sérült, cselekvőképtelen vagy öntudatlan állapotával. Az új személyazonosító technikák általánossá válásához ki kell épülniük a biometriai adatokat is tartalmazó alapregisztereknek (például ujjlenyomatot is tartalmazó anyakönyvezésnek). A nagyobb megbízhatóság érdekében multimodális biometriai jellemzőket (ujjnyomat, íriszkép, 3D-s arcábrázolás) használnak. Komoly fejlődési irányt határoz meg a változások modellezése és érzékelése. Az emberi test idővel, sérülések, betegségek következtében megváltozik, amit a rendszereknek intelligens hasonlóság-érzékeléssel kell kiszűrniük. Egyes emberek (például plasztikai sebészettel) el is változtathatják a külsejüket, és ezt a rendszereknek fel kell ismerni, valamint kezelni is kell. A viselkedési minta alapú azonosítások terjedéséhez szenzorokkal és adaptív mechanizmusokkal meg lehet tanítani a rendszereket arra, hogy egy korábban már azonosított személy vonásait, viselkedését, hanghordozását, szóhasználatát, mozgását megjegyezzék, és ezek alapján felismerjék, ha tőle nem elvárható, szokatlan viselkedést tanúsít.

A hazai helyzetről: az ujjlenyomat használata a nagybiztonságú terek beléptető rendszereinél már előfordul, vagy nemsokára elkezdődik. A géntérkép ma még elsősorban az orvosi gyakorlatban létezik, és nem személyazonosításra használják. Az Európai Unió 13/12/2004 határozatával bevezette az európai uniós útlevelek új szabványát, amelyben biometriai jellemzőket is el kell helyezni. Az útlevelekbe kötelezően be kell tenni az arckép és az ujjlenyomat biometriai adatait. A személyazonosítási technikák esetében Magyarország követő átvételt valósít meg. Hazánk az EU által előírt technikákat alkalmazza a személyi okmányokban, így az újonnan kiadott útlevelekben is. Viselkedési minta alapú azonosítás ma még hazánkban is kutatási fázisban van.

Kulcsszavak: személyazonosítás NHH

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09