Adatrabló hitelkártya-olvasók a bevásárlóközpontokban

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 13. 14:50

A Wall Street Journal legfrissebb számában hírül adta, hogy Európa több nagy bevásárlóközpontjában is manipulált, adatrabló hitelkártya-olvasókat fedeztek fel.

A lap értesülései szerint egy ázsiai bűnbanda állhat a bűncselekmény hátterében, melynek tagjai egy plusz adóvevőt építettek bele az eszközökbe, melyek feladata a kártyák figyelése és az adatok továbbítása egy pakisztáni szerverre. A rendőrségi jelentésben az áll, hogy Nagy-Britanniában a Wal-Mart és a Tesco áruházaiban bukkantak ilyen megbuherált eszközökre, továbbá Európa más országaiban is, így Írországban, Belgiumban, Hollandiában és Dániában is találtak poloskával ellátott kártyaolvasókat. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan került bele a készülékekbe a plusz elem, annyi azonban bizonyos, hogy az összes manipulált eszköz Kínából származik. Az előzetes becslések alapján eddig csupán Nagy-Britanniában 40-75 millió euró közötti kárt okozhattak az adatrablással a bűnözők.

A nyomozók szerint ránézésre nem lehet megállapítani, hogy melyik kártyaolvasó tartalmaz poloskát, az azonosításnak egy módja van; megmérik a készülékeket, mivel a manipulált termékek a beépített platina miatt jó száz grammal nehezebbek.
Az ügyben az amerikai titkosszolgálat is nyomoz, ugyanis az adatok egy pakisztáni szerveren landolnak, és így elképzelhető, hogy az adatrablás összefüggésbe hozható az Al-Kaidával is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05