Vállalati adatbiztonság - egyre veszélyesebbek a mobil eszközök

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 22. 08:34

Jóllehet a vállalatok többsége tisztában van az adatvesztés kockázataival, s tudja, hogy az üzleti siker miatt fontos a szellemi tulajdon védelme, a gyakorlatban nem tesznek meg mindent az adatbiztonságért.

Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető rendszermérnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy különösen igaz ez a mobileszközök esetében: a cégek ugyanis nem szabályozzák megfelelően, hogy a munkatársak milyen saját eszközt csatlakoztathatnak az informatikai rendszerhez és azokon milyen adatokat tárolhatnak.

 Egy Kelet-Európára is kiterjedő felmérést ismertetve hozzátette: a vállalatok mintegy 70 százaléka noteszgépet, 37 százaléka pedig céges "okostelefont" és kézi számítógépet ad a alkalmazottainak. Az ezeken tárolt adatokat pedig sokkal könnyebb ellopni, mint a társaság falain belül maradókat.

 A felmérés szerint bár a vállalkozások többségének, 72 százalékának van adatvesztés elleni stratégiája, közel 50 százalékuk nem látja szükségét annak, hogy a mobil eszközökön tárolt adatok elvesztését megakadályozó intézkedéseket tegyen. Ráadásul a cégek 43 százalékánál az alkalmazottak minden korlátozás nélkül használhatják akár a saját hordozható tárolójukat is a munkahelyükön annak ellenére, hogy ezekkel a legkönnyebb adatokat ellopni a cégektől.

 A cégek félnek az ipari kémkedéstől is: a vállalatok 32 százaléka nagynak, vagy igen nagynak látja ennek veszélyét, s majdnem negyven százalékuknak van az ilyen támadások visszaverésére szolgáló stratégiája. Több mint felük konkrét adatvesztéstől tart: harmada már legalább egyszer átélt ilyet, majdnem tizedüknél pedig tízezer eurót meghaladó volt a kár.

 A Symantec a tendenciákról közölte: míg régebben az ipari kémkedéshez mini kamerát használtak, addig ma a cég adatbázisát támadják meg. Ennek ellenére a kémkedés elleni stratégiát alkalmazó cégeknek alig több mint harmada alkalmaz kombinált, fizikai és informatikai óvintézkedést, 62 százalékuknál vagy nincs is ilyen stratégia, vagy a vezetők nem tudják, hogy van-e.

 Gombás László a magyar vonatkozásokkal kapcsolatban elmondta: az utóbbi időszakban több adatlopással kapcsolatos hír látott napvilágot a magyar sajtóban is. Ilyen volt például a Nemzetbiztonsági Hivatallal, illetve a BKV-val kapcsolatos adatlopási eset is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09