NHH pályázat: akár két új mobilszolgáltató is piacra léphet

Kovács Attila, 2008. október 22. 14:18

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében új mobilszolgáltatók piacra lépését lehetővé tevő pályázatokat hirdetett meg, jelentette be szerdán Pataki Dániel, az NHH elnöke.

A pályázatok nyomán a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az egyik hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A másik pályázó pedig a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására is. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettsége.

Az új mobilszolgáltatók megjelenése, valamint a 26 GHz-es frekvenciatartomány ezzel egyidejű megnyitása jelenősen erősítheti a versenyt a mobil és szélessávú internet piacán, valamint nagy mértékben javíthatja az internet-lefedettséget az ország hátrányos helyzetű térségeiben, így a ritkán lakott településeken is – mondta Pataki Dániel.

Ma Magyarországon száz főre 116,4 mobiltelefon-előfizetés, száz háztartásra pedig mintegy 40 szélessávú internet-előfizetés jut. Az ADSL és a kábelmodemes internet-hozzáférések aránya egyre inkább kiegyenlítődik, miközben a hazai és az európai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a jövőben a szélessávú internetpiacon egyre nagyobb szerep jut a vezetéknélküli, mobilitást is kínáló megoldásoknak.

Az NHH megítélése szerint a mobilpiacon az elmúlt években a verseny intenzitása lanyhult, ugyanakkor nagyon nagyok a lehetőségek a vezeték nélküli internet területén – ezért van szükség és lehetőség a rendelkezésre álló frekvenciacsomagok pályáztatásával új szereplők bevonása.

A 450 MHz-es frekvenciatartományban egy olyan új országos szolgáltató jelenhet meg, amely elsősorban a kisebb települések, régiók szélessávú internet-lefedettségét javíthatja az ebben a környezetben is gazdaságosan kiépíthető hálózattal. A leendő új szolgáltatóval szemben elvárás, hogy két éven belül indítsa el a szolgáltatást és három év alatt érjen el 30 százalékos területi lefedettséget.

A jelenleg szintén nem használt, de egy teljes spektrumú mobilszolgáltató megjelenését lehetővé tevő 900-1088-2100 MHz-es frekvenciacsomag nyertese teljes értékű, azaz második és harmadik generációs hálózat kiépítésére kap lehetőséget. A vele szemben támasztott elvárás, hogy három éven belül a lakosság 35 százalékát lefedő hálózatot építsen ki.
A pályázati kiírás a jelenlegi és a potenciális új szereplőket együttműködésre és a gazdaságos frekvenciahasználatra ösztönzi, miközben az állam és a szolgáltatók közös kockázatvállalására épül. A közös kockázatvállalás azt jelenti, hogy alacsony belépési küszöb és szigorú garanciális feltételek mellett a pályázóknak a pályázat során elsődlegesen a frekvenciahasználati jogosultság teljes idejére vonatkozó árbevételük terhére kell befizetéseket vállalni.

A 26 GHz-es pályázatot az NHH öt különböző csomagban hirdette meg. Az egyes csomagokra a piaci szereplők külön-külön pályázhatnak. A pályázatok egy részén részt vehetnek mind a jelenlegi magyarországi mobilszolgáltatók, mind a piacra lépést tervezők, mind pedig más vállalkozások. A 26 GHz-es pályázat erősíteni akarja a szolgáltatók közötti együttműködési hajlandóságot, ezért az egyik csomaghoz csak közösen, egy új és egy jelenlegi mobilszolgáltató együtt juthat hozzá. A 26 GHz-es pályázat célja a szélessávú infrastruktúra fejlesztése és a mobil-szélessáv elterjedésének gyorsítása. A 26 GHz-es csomagokra szóló frekvenciahasználati jogosultságot az új és a meglévő szolgáltatók közötti együttműködéssel, illetve az egyszeri befizetési kötelezettségvállalással lehet 10 évre elnyerni.


Prím-kérdésekre kapott válaszok


Arra a kérdésre, hogy a pályázati anyagokba beépített kötöttségek elegendők-e, egy pályázatnyertes későbbi időpontban átadhatja-e a jogot, Pataki Dániel az NHH elnöke megerősítette, hogy a pályázati anyagok a kellő garanciákat tartalmazzák, frekvenciát, céget nem lehet továbbadni, az esetleges spekulációkat kizárták.

A 26 GHz-es sáv alkalmazási lehetőségével kapcsolatban feltett kérdésre a sajtótájékoztatón jelen lévő Simon Gyula NHH rádiótávközlési projektigazgató a következő választ adta: "A 26 GHz -es sáv nagy adatátviteli sebességre képes, felhasználható mind pont-pont közötti mikrohullámú összeköttetésekre, mind pedig un. „pont-többpont” mikro összeköttetések létrehozására. Ez utóbbi tipusnak jellemzően kétféle felhasználása van. Egyrészt a mobil szolgáltatók hálózaton belüli alkalmazása, melynek során egy bázisállomás vezérlő (BSC) és több bázisállomás (BTS) közötti jelszétosztást és összegyűjtést valósíthatnak meg vele (és így több hagyományos pont-pont mikro összeköttetést tudnak vele kiváltani). Másrészt (előfizetői) végpontokat (pl. ügyfélfogadói irodákat, bankfiókokat, biztosító telephelyeket) lehet vele kiszolgálni egy központi állomásról (szektor-sugárzóként üzemelve az adott területen). Így beköthetők vele bármilyen kis körzetben szétszórt, területi egységek, egy-egy cég részére így kialakítható akár lokális, akár regionális vagy országos hálózat); vagyis a 26 GHz-nek nem csupán mobilpiaci alkalmazása lehet, más (elsődlegesen adatátviteli) gyűjtőrendszer szerepet is be tud tölteni. Erre optimális lehetőséget nyújt pl. a pályázati kiírás E blokkja."


Pályázati menetrend

A pályázati kiírást október 22-től lehet megvásárolni. A pályázatokat 2008. november 20., 9.00 és 12.00 óra között kell benyújtani. A GSM/DCS/UMTS pályázat és a 450 MHz pályázat eredményhirdetésére legkorábban 2008. december 22-én, a 26 GHz pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.

A GSM-DCS-UMTS és a 450MHz.-es pályázatok legfontosabb elemei



A 26 GHz-es pályázat legfontosabb elemei:

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09