A pokolra kívánják a Microsoftot Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 27. 09:03

A kínai Windows XP használók milliói kívánják a pokolra a Microsoftot, ugyanis a redmondi központú amerikai informatikai vállalat az ázsiai országban is bevezette az illegális szoftvermásolatok kiszűrésére létrehozott Windows eredetiséget ellenőrző alkalmazást (Windows Genuine Advantage Program).

A kínai nyelvű Windows XP operációs rendszerekre a Microsoft honlapjáról automatikusan, a biztonsági frissítésekkel együtt kerül fel az eredetiséget ellenőrző alkalmazás, amely illegális másolat esetén, óránként megjelenő üzenettel figyelmezteti a felhasználót, hogy ideje lenne legális példányra cserélni. Az úgynevezett előugró ablakban megjelenő udvarias figyelmeztetés mellett az asztal háttere is feketére vált, a szoftver "tulajdonosa" hiába próbál tenni ellene, a háttérkép kicserélése után egy órával ismét fekete lesz a kép.

 A Microsoft kalózkodás elleni lépése több millió kínai számítógépezőt érint, a nagyobb internetes fórumokat a dühös hozzászólások ezrei árasztották el. Egy pekingi ügyvéd azonban már ennél is tovább ment, panaszt nyújtott be a Közbiztonsági Minisztériumhoz, amelyben a Microsoftot azzal vádolja, hogy az amerikai szoftvercég a felhasználók engedélye nélkül tört be több millió kínai személyi számítógépébe. Tung Cseng-vej (Dong Zhengwei) arra kéri a hatóságokat, hogy a Microsoft ellen indítsanak bűnügyi eljárást és a szoftvercéget kötelezzék - az ügyvéd szerint - e törvénytelen gyakorlat beszüntetésére.

 A kínai törvények valóban kimondják, hogy illegális behatolással a számítógépek normális működésének megváltoztatása bűncselekménynek minősül.

Kulcsszavak: Kína Microsoft Windows jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09