Nem lesz távközlési szuperhatóság az EU-ban

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 27. 09:30

Várhatóan nem lesz távközlési szuperhatóság az Európai Unióban, miután az Európai Bizottság az uniós tagállamok és az Európai Parlament (EP) nyomására felülvizsgálta ezt a javaslatát.

Egyebek között ez derül ki sajtóértesülések szerint abból a dokumentumból, amelyet Viviane Reding biztos készített az uniós szervek számára végleges jóváhagyásra. A távközlési szabálycsomag - a korábbi előírások felülvizsgálata, korszerűsítése és kiegészítése - a jelenlegi összeállítású Európai Bizottság egyik legjelentősebb programja, célja a verseny növelése, a tarifák csökkentése és a választék növelése.

 A luxemburgi Reding tavaly roppant ambiciózus javaslatot tett le az asztalra, de ennek egy része jelentős ellenállásba ütközött a tagországok és a parlament részéről, pedig utóbbiak közösen hoznak végső döntést a témáról. A legtöbb bírálat azt a javaslatot érte, amely a fentebb említett célok biztosabb elérése érdekében egy uniós csúcshatóság felállítására vonatkozott. Jelenleg ilyen testülettel az unió nem rendelkezik, csupán egy lazább szerveződésű csoporttal (ERG), amely a tagországok nemzeti távközlési hatóságait tömöríti.

 Az EP szeptemberben olyan jelentést fogadott el, amely az ERG-énél nagyobb, de a szuperhatóságnál kisebb hatáskörű testület létrehozását javasolja. Nyáron az uniós tagállamok is értésre adták, hogy inkább "a meglévő eszközrendszerből" szeretnének tovább építkezni. Reding új javaslata az európai hírközlési hatóságok hivatalának felállítását javasolja, lényegében megfelelve az EP elképzelésének. Az új "hivatal" hatásköre ráadásul nem terjed ki az internet biztonságára és az úgynevezett spektrumszabályozásra.

 Visszakozott a brüsszeli bizottság abban az elképzelésében is, amely önnön vétójogát terjesztette volna ki a nemzeti hatóságok olyan döntéseire, amelyeket Brüsszelben elégtelennek ítélnek. Az új tervezet állítólag már csak akkor ad lehetőséget Brüsszelnek a változtatás kikényszerítésére, ha azt a létrehozandó új hivatal is támogatja - azaz a nemzeti hatóságok teljes megkerülésére nem lesz lehetőség.

 Ugyancsak az EP-változat került az új javaslatba arról, hogy a cégeknek szét kell választaniuk a hálózatok működtetését és a kiskereskedelmi tevékenységet. Reding állítólag elfogadta azt a kitételt, hogy ezt hatásvizsgálatoknak kell megelőzniük.

 A javaslatokról az EU-tagországok kormányai várhatóan még idén megpróbálnak közös álláspontra jutni. Ezt követően a szöveg még visszakerül az uniós parlament elé végső jóváhagyásra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05