A Firefox-szal kipróbálható a cenzúrázott net

Milkovits Gábor, 2008. október 27. 20:23

A Hong Kong-i China Channel egy olyan bővítményt adott ki a Firefox böngészőhöz, amivel bárki bárhonnan kipróbálhatja, milyen lehet Kínában internetezni, különös tekintettel az állami cenzúrára.

Ha valaki hamis nosztalgiát érez a néhai létező szocializmus iránt, vagy éppen kíváncsi arra, milyen lehet az információáramlás állami korlátozása egy diktatúrában, annak érdekes élményt kínálhat a „China Channel” nevű Firefox-bővítmény. Telepítése és elindítása után a kis alkalmazás úgy állítja be a böngészőt, hogy az egy véletlenszerűen kiválasztott kínai proxy szerveren keresztül navigáljon a neten. Ezután jöhet a kísérletezés: ha olyan weboldalt akarunk betölteni, amelynek látogatása Kínában nem engedélyezett, működésbe lép a „Nagy Tűzfal” és letiltja a kapcsolatot. Szerencsére ebben a verzióban csak nagyjából 15 percre, ezután újra lehet kezdeni a böngészést egy másik IP-n keresztül.

Miközben ma már a kínai a legnagyobb online közösség a világon, az állam technikai módszerekkel szigorúan korlátozza a hozzáférést bizonyos politikailag veszélyesnek ítélt tartalmakhoz, illetve a kínai állampolgárok szólásszabadságának is határokat szab a világhálón. Léteznek ugyan különféle szoftverek, amelyekkel megkerülhető ez a cenzúra, a széles tömegek számára azonban ezek nem jelentenek megoldást, mivel a szegényebbek internet-kávézókban szörfölnek, ahol még szigorúbb az ellenőrzés. Az 1997 óta ismét Kínához tartozó, különleges státuszú Hong Kong-ban, ahonnan a bővítmény származik, jóval enyhébbek a szabályok. Az érdekes alkalmazás a http://chinachannel.hk/ címről tölthető le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09