Húszéves a hazai optikai adathordozó-gyártás

forrás Prim Online, 2008. október 28. 13:43

Két évtizede kezdte meg működését Székesfehérváron Közép-Európa első CD-gyára. 1988-ban a vállalat Európában tizedikként indította el a CD-gyártást, és ma már éves szinten közel 20 millió adathordozót állít elő.

Az optikai adathordozó sorozatgyártást a kezdetektől robbanásszerű fejlődés jellemzi, mely a VTCD történetén is végigkísérhető. A vállalat által alkalmazott technológiák az iparággal együtt fejlődtek az elmúlt 20 évben. A vállalat eddigi működése során a beruházások előtt mindvégig figyelembe vette az éppen aktuális fejlődési irányokat, illetve a várható trendeket. Az idei évben 100 millió forintot fektettek infrastrukturális bővítésekbe, valamint további 150 millió forintot fordítottak technológiai fejlesztésre. A beruházásoknak köszönhetően az eddig csak Budapesten folytatott DVD authoring tevékenység mára már a Székesfehérváron kialakított stúdióban is kivitelezhető. Annak érdekében, hogy a partnerkapcsolat zökkenőmentesen legyen, a munkafelvétel és a kész DVD mesterdarab átadása változatlanul Budapesten történik.

Baráth István, a VTCD ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg közel 1000 aktív partnerkapcsolatot tartanak számon. A vállalat a jogszerű gyártást lehetővé tevő technológiai licencekre fordított beruházások révén Kelet-Európában szinte egyedülállóan nemcsak helyi kiadók beszállítójává vált, hanem olyan világhírű zeneipari vállalatok, mint az EMI, a Warner, a BMG/Sony, a Universal és olyan informatikai világcégek, mint a Philips, a Hewlett Packard, az Ericsson, a Logitech, az Epson, a Blackberry, Novell, a Cannon és a Microsoft beszállítójává is.

A társaság a Philips, a Bosch és a Grundig részére olyan tesztlemezeket is gyárt, melyeket az autórádiók CD-meghajtóinak tesztelésére használnak. A lemezek speciális paraméterei a megrendelő igényei alapján oly módon kerültek meghatározásra, hogy a gyártószalagon történő ellenőrzés során modellezték az autóban fellépő normál körülményeket. Ezen lemezek gyártása komoly műszaki tudást, megfelelő gyártáskultúrát, minőséget és nem utolsósorban emberi oldalról nagy odafigyelést igényel, mivel az így előírt paraméterek sokkal szűkebb, illetve extrém értékekhez kapcsolódó gyártási toleranciát engedélyeznek, mint egy hétköznapi CD-gyártás.

A CD világpremierje 1984-ben volt, s a Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. 1988. december 5-én indította el az első CD gyártását az „István a király” c. rockopera válogatásalbumával. A CD-ROM-ok sokszorosítását 1990-ben - alig két évvel azok megjelenése után - kezdte meg a gyár. A DVD már a 21. század egyik legújabb kihívását jelentette, melyhez a VTCD a gyártási licenc megvásárlásával 2000-ben csatlakozott, és még abban az évben, novemberben gyártotta le az Omega Népstadion-beli koncertjének DVD-változatát.
A legnagyobb szériagyártást 1998 novemberében sikerült elérnie a társaságnak, amikor 300 000 db-os példányszámban gyártották le az az évi német adójogszabályok gyűjteményének CD-kiadványát.


Az elmúlt évek alatt a folyamatos fejlesztések és beruházások ellenére a cég profilja nem változott. Az adathordozó-gyártás területén szerzett két évtizedes tapasztalat és a számos referencia alapján a VTCD a közép-európai térség meghatározó CD/DVD gyártójává vált. „Köszönjük mindenkinek, hogy e jubileum számunkra valósággá válhatott. Bízunk benne, hogy az elmúlt hónapok fejlesztéseinek köszönhetően a VTCD továbbra is meghatározó szereplője lesz a hazai CD/DVD iparnak. Meglévő és jövendőbeli partnereinknek azt a változatlan – tőlünk megszokott – színvonalú (gyors, pontos, jó minőségű) szolgáltatást fogjuk biztosítani, mint amely az első húsz évben jellemzett bennünket” - nyilatkozta az ügyvezető igazgató. A cég célkitűzése az állandó minőség biztosítása mellett a régi és új ügyfelek igényeinek maradéktalan kielégítése, továbbá folyamatos fejlesztések révén lépéstartás a gyorsan fejlődő adathordozó-technológia területén. 

Kulcsszavak: Videoton +céginfo CD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50