Elégedetlenek fizetésükkel a magyarok

Informatikusoknak áll a világ

forrás Prim Online, 2008. október 28. 14:21

Rendkívül magas – közel 75%-os – az aktuális fizetéssel kapcsolatos elégedetlenség az internetezők körében, mégis akadnak olyan hiányszakmák, mint például az informatikus, melyek kiemelkedő egzisztenciát biztosítanak. Többek közt ez derült ki az IT Factory megbízásából készült gyorskutatásból.

Az internetezők választott szakmájukkal többnyire elégedettek: az IT Factory megbízásából a KutatóCentrum által a Monddmeg.hu véleménykifejtő oldalon végzett gyorskutatás szerint az internetezők csupán harmadát nem elégíti ki jelenlegi hivatása. Rendkívül magas viszont azok aránya, akik fizetésükkel elégedetlenek – a válaszadók 75 százaléka szeretne jelenlegi bérénél többet keresni.

A Monddmeg.hu online panelen elvégzett gyorskutatás keretében az internetezőket arra is megkérték, hogy fizetés alapján rangsoroljanak nyolc, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2007-es statisztikái alapján átlagosan havi bruttó 300 ezer forint feletti fizetést biztosító szakmát. A válaszokat összesítve az informatikus a második helyre került, megelőzve ezzel olyan jól fizető szakmákat is, mint például a légiirányító, a könyvvizsgáló vagy a reklámszakma. „Annak ellenére, hogy köztudott, az informatikusok jól keresnek, mégis informatikushiány van. Míg a kutatásban megjelenített egyéb topszakmák java részében jelentős a túlképzés, illetve összességében is kevés az elhelyezkedési lehetőség, az informatikushiány reális lehetőséget biztosíthatna mintegy 10 ezer ember számára, hogy hosszú távon, jól fizető hivatás művélőiként teremtsenek biztos egzisztenciát” – mondta Fóti Marcell, az informatikusképzéssel foglalkozó NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója, az IT Factory elindítója.

Megoldás az informatikushiány pótlására

Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a képzett informatikusok iránti igény, amit a hazai oktatási rendszer nem tudott lekövetni. „A problémát az okozza, hogy a felsőoktatás viszonylag hosszú átfutási ideje miatt az egyetemről kikerült informatikusok tudása nem piacképes. Olyan alternatíva pedig, mely rövid idő alatt naprakész, gyakorlati tudást ad, ugyanakkor magánszemélyek számára is megfizethető, eddig nem létezett” – mondta Fóti.

A NetAcademia Oktatóközpont által életre hívott IT Factory egy a Mindentudás Egyeteméhez hasonlatos képzési forma a legfontosabb IT-hiányszakmák (hálózatbiztonsági szakember és .NET programozó) szakemberképzésének megoldására. „A Mindentudás Egyetemétől alapvetően az különböztet meg minket, hogy az IT Factory gyakorlatorientált és otthonról akár online is végezhető. A HunNet szerverparkjában kiépített erőforrásoknak köszönhetően minden hallgató saját virtuális szervert kap a képzés idejére, aminek a kezeléséhez akár egy modemes kapcsolat és egy tízéves számítógép is elegendő otthon” – tette hozzá a szakember. Az IT Factory támogatói – például a Carnation, a Cisco, az ESET hazai képviseletét ellátó Sicontact, illetve az Intel – saját tematikájú képzésekkel színesítik az amúgy is izgalmas oktatást. Ezeknek az előadásoknak a célja a hallgatók látókörének további szélesítése.

Kulcsszavak: karrier munkaerő oktatás

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50