Máris adatlopásra használják a Microsoft-sebezhetőséget

forrás Prim Online, 2008. október 31. 11:50

Alig jelentette be legnagyobb operációs rendszereinek sebezhetőségét a Microsoft, online bűnözői körök máris igyekeznek kihasználni azt. A Panda Security kutatásai szerint sikerrel.

Nemrégiben hozta nyilvánosságra a Microsoft három operációs rendszerét (a Windows 2000-et, az XP-t és a Server 2003-at) érintő sebezhetőséget – a lehetőségre online bűnözői csoportok (angol szakszóval élve „cyber-criminals”) máris lecsaptak. A malware-ek, amelyek közül az egyik legjellemzőbb a Gimmiv.A trójai program, ezen a sebezhetőségen keresztül könnyedén beszivároghatnak a gépekre, és a legkülönfélébb személyes adatokat emelhetik el.
– Komoly problémával állunk szemben – jellemezte a helyzetet Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A szokásos e-mailes és fertőzött letöltési módokon kívül akár legitim oldalakon keresztül is terjedhetnek ezek a trójaiak, amelyek információkat gyűjtenek a felhasználó által begépelt webes, MSN Messengeres, Outlook Express-es jelszavakról, a különféle telepített patchekről, és a böngészőről. A trójaiakkal ráadásul távolról is irányítani lehet a gépet, amivel lehetőségek tárháza nyílik meg: például spammelésre, lopott adatok tárolására is használható.
A Panda szoftverei teljeskörű védelmet nyújtanak a kártevők ellen, a szakemberek ettől függetlenül óvatosságra intenek.
– Mindenekelőtt nagyon fontos minden frissítés azonnali telepítése – fűzte hozzá Sándor Zsolt. – Minél tovább van kitéve a rendszer a veszélynek, annál nagyobb az esélye egy fertőzésnek. A Panda ActiveScan-nel ingyenesen ellenőrizhető, hogy tiszta-e a gépünk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05