A Panasonic megvenné a Sanyo-t

Milkovits Gábor, 2008. november 2. 08:02

A Reuters hírforrásai szerint a Panasonic tárgyalásokat folytat a Sanyo részvényeinek többségét birtokló befektetőkkel arról, hogy megvegye tőlük a papírokat és ezáltal gyakorlatilag teljes ellenőrzést szerezzen az elektronikai gyártónál.

A Panasonic a hírek szerint a Goldman Sachs, a Daiwa Securities SMBC és a Sumitomo Mitsui Banking Corp. befektető cégekkel tárgyal Sanyo részvényeik megvásárlásáról. A szóban forgó papírok értéke összesen 621 milliárd jen (kb. 1270 milliárd forint), megvételükkel a Panasonic megszerezheti a rivális vállalat részvényeinek többségét, nagyjából 70 százalékát. Az érintett cégek egyelőre nem erősítették meg a hírt. A Sanyo felvásárlásával a Panasonic lehet a legmagasabb éves forgalmat produkáló japán elektronikai cég, megelőzve a jelenlegi első Hitachi-t. A lépés egyúttal abszolút világelső pozícióba helyezné a társaságot az újratölthető akkumulátorok piacán, amely a hordozható készülékek és az elektromos autók révén igencsak ígéretes területnek számít. A Sanyo erős még a napelemes technológia terén is, ahol jelenleg a hetedik legnagyobb gyártónak számít a világon.

Kadota Akira, a Panasonic szóvivője annyit közölt a sajtóval a hírrel kapcsolatban, hogy mostanáig még semmilyen döntés nem született az ügyben, ugyanakkor nem is tagadta a tárgyalásokról szóló értesülést. A Sanyo részéről egyelőre nem kommentálták a sajtóban megjelenteket, viszont Szanó Szeicsiró, a társaság elnöke a múlt hónapban még azt mondta a Reuters-nek, hogy a befektetők 2011 márciusa előtt aligha adnak túl a szóban forgó értékpapírokon.

Kulcsszavak: Panasonic Sanyo +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50