Megjelent a Solaris 10 legújabb verziója

forrás Prim Online, 2008. november 3. 14:04

A Sun megjelentette a Solaris operációs rendszer legújabb, 10 10/08 számú verzióját. A Solaris 10 10/08 verzió számos termékfrissítést és fejlesztést tartalmaz, amelyek közül több az OpenSolaris közösség munkájának köszönhető.

A Solaris 10 10/08 a Sun Microsystems mérnökeinek és az OpenSolaris közösség tagjainak együttműködéséből született.  Az összes új funkciót az Solaris 10 10/08 Enterprise verzióba való bekerülése előtt az OpenSolaris közösség tesztelte.

A Solaris 10 10/08 új funkciói

Fejlesztések a ZFS fájlrendszerben: Az OpenSolaris közösség által a közelmúltban végzett fejlesztések könnyebb adatkezelést tesznek lehetővé a ZFS fájlrendszerben anélkül, hogy a beszerzési vagy támogatási költség jelentősen növekedne. A Solaris ZFS fájlrendszer új verziója fokozott adatintegritást és teljes körűen integrált helyreállítási funkcionalitást biztosít. A ZFS fájlrendszer bármilyen szintű rendszeren használható kizárólagos fájlrendszerként, amely támogatja a rendszerbetöltést és/vagy a gyökérfájlrendszerként való alkalmazást.

Virtualizációs és a Solaris Containers környezetet érintő fejlesztések: A Solaris 10 virtualizációs technológiái, így a Solaris Containers környezet is olyan új funkciókkal bővült, amelyek még könnyebbé teszik a munkakörnyezetek migrációját a Solaris környezetek között és csökkentik a futtatókörnyezet különböző rendszerkonfigurációk közötti áthelyezéséhez kapcsolódó adminisztrációs terheket.

Intel rendszeroptimalizáció: A Sun és az Intel folytatják az együttműködést annak érdekében, hogy a Solaris 10 támogassa az Intel legújabb processzorcsaládját, így az ügyfelek kihasználhassák az ilyen CPU-kkal szerelt rendszerek jobb funkcionalitását, energiahatékonyságát és megbízhatóságát. Emellett a Sun és az Intel több új világcsúcsot is felállított az Intel Xeon 7400 sorozatú processzoraival működő Sun rendszereken futó Solaris 10 operációs rendszerrel.

A kompatibilitás továbbra is kulcsfontosságú a Solaris 10 operációs rendszer számára. A Solaris frissítési modell révén az ügyfelek egyszerűen frissíthetik operációs rendszerüket a Solaris 10 10/08 verzióra további szoftver- vagy hardverfrissítések, illetve anélkül, hogy meglévő projektjeiket vagy alkalmazásaikat újra kellene tanúsíttatniuk. Emellett a Solaris 10 10/08 teljes mértékben kompatibilis maradt több mint 7000 külső fejlesztésű termékkel és az ügyfelek saját fejlesztésű alkalmazásaival.

A Sun által nemrégiben bejelentett SPARC Enterprise T5440 szerver, amely beépített, nyílt forráskódú, ingyenes virtualizációs szolgáltatásokkal rendelkezik a Solaris Containers és a logikai tartományok (LDoms) révén, ideális platformot jelent több száz nagyvállalati szintű munkakörnyezet konszolidációjához egyetlen rendszeren. A meglévő Solaris-ügyfelek pedig egyidejűleg több Solaris 8 vagy 9 környezetet futtathatnak egyetlen SPARC-alapú rendszeren a Solaris 8 és 9 Containers futtatókörnyezetek segítségével. Ennek eredményeképpen az ügyfelek könnyen és gyorsan áthelyezhetik meglévő fizikai környezeteiket Solaris 10 operációs rendszeren futó virtuális futtatókörnyezetekbe, így azonnal kihasználhatják az új SPARC Enterprise CMT-alapú szerverek teljesítményét, valamint méret-, illetve költségtakarékosságát.

Kulcsszavak: Sun szerverszoft

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50