Viszlát Windows 3.x!

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 5. 19:19

November elejével a támogatás megszűnésével hivatalosan is véglegesen befejezi földi pályafutását a számítógépek elterjedésének hőskorában megismert Windows 3.x.

Bármilyen meglepő is, a Windows 3.x rendszerek olyan benyomást tettek az IT társadalomra, hogy egészen 18 évig élveztek támogatást a Microsofttól. A természetesen egyre kevesebb frissítést, egyre szűkkörűbb támogatást november elején végképp leállítja Microsoft, és magára hagyja a szoftvert, mely megalapozta hírnevét a felhasználók tömegei között. Ezek az operációs rendszerek voltak a mai Microsoft megteremtői abban az értelemben, hogy széles rétegekhez eljutó végfelhasználói termékek voltak, és előkészítették a mai Windows és Office alkalmazások számára a terepet. Az egyik leginkább elhíresült változat az 1990 elején kiadott Windows 3.11 volt, ahol már a maihoz közelítő grafikus interfésszel ismerkedhettünk meg. A rendszer széleskörű támogatása több mint 10 évig, 2001 végéig tartott, de ezután is adtak ki hozzá frissítéseket, mert egyszerűsége és kis hardverigénye miatt tovább használták beágyazott operációsrendszerként. A 100%-os MSDOS kompatibilis és több mint 640 KB memória kezelésére képes szoftver hardverigénye olyan 8086/8088 processzor volt, mely legalább 10 MHz-en fut. Népszerűségét jól jelzi, hogy régi gépeken a mai napig elő-elő fordul, olyannyira, hogy egy kereskedőnél a napokban is arról panaszkodott egy felhasználó, hogy saját készítésű weboldalán nem tudja megnézni a képeket Win3.x-el, így egy Netscape Navigator-t kellett telepíteni gépére. A kezdetben káprázatosnak számító VGA felbontást is akár 1024x768-ra fel lehetett tornászni. Összehasonlításképpen egy mai operációs rendszer, a Windows Vista Home Basic verziójának hardverigénye 32-bites legalább 1GHz-es processzor, 512MB RAM, 20GB merevlemez, és legalább 32MB memóriával rendelkező grafikus kártya.

Kulcsszavak: Windows Microsoft

szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakmai konferencián mutatkozik be a Quest IT felügyeleti szoftver

A díjnyertes Quest cég megoldásait mutatja be szakmai konferencián az amerikai szoftverház magyarországi képviseletét ellátó Ker-Soft Kft. szeptember 27-én 9 és 16 óra között a Larus étterem és Rendezvényközpontban.

2011. szeptember 24. 08:11

Dedikált e-könyv

Évek óta kísérleteznek az e-könyves világban a szerzői dedikálás megoldásával. Ez olyan terület, amelyben az e-könyv nem versenyezhetett a nyomtatott kiadványokkal. Egy kötet, benne az író saját kézírású ajánlása, nagy érték, nemzedékről nemzedékre megőrzik az ilyen becses darabot. Az elektronikus szöveg nem egy adott hordozóhoz köthető, hová is kerülne az autográf kézjegy? Nos, megvan a megoldás. A neve: Autograph Now.

2011. szeptember 18. 14:45

Az 50 legjobb iPhone alkalmazás – szórakozás

A játékok, utazással, életmóddal, zenével és fényképezéssel kapcsolatos iPhone alkalmazások után most bemutatjuk a Time szerkesztői által legjobbnak ítélt szórakozáshoz kapcsolódó applikációkat. (http://href.hu/x/fzym)

2011. szeptember 9. 10:14

Ingyenes tanulmány a hatékony call center üzemeltetéséről

A várakozási idő előzetes bemondásával jelentősen csökkenthető a call centerbe betelefonáló ügyfelek frusztrációja, de ha a közölt időtartam hosszabb, mint 5 perc, akkor nagy valószínűséggel elveszítjük az ügyfelet - többek közt ez derült ki a call és contact centerek területén immáron 15 éves építési és üzemeltetési tapasztalattal rendelkező NET’54 Üzleti Kommunikáció nemrég megjelent ingyenes tanulmányából.

2011. szeptember 7. 13:14

Számítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása.

2011. augusztus 28. 04:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05