DE!: az év informatikai újságírója a Prím Online alapítója

Kovács Attila, 2008. november 7. 15:20

Élénk érdeklődés mellett, mintegy 160 résztvevővel tartották meg november 7.-én a 2. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) Konferenciát. Az egész napos eseményen tíz előadás és egy kerekasztal-beszélgetés hangzott el. A konferencia ebédszünetében kiosztották a Neumann-díjakat és három kategóriában az Év Informatikai Újságírója 2008 díjat, mely címet az idén - Mallász Judit (itBusiness), Gerényi Gábor (Index)  mellett - a Prím Online alapítója, Vértes János is elnyerte.

A konferencián a megnyitó előadást Alföldi István, az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója tartotta, aki röviden összefoglalta az NJSZT számára kiemeltnek tekintett DE! programmal kapcsolatos társasági tevékenységeket és eredményeket. A feladatok között felsorolta a különböző anyagok (UMFT, NROP, EKOP, TÁMOP, TIOP), kormányzati kezdeményezések véleményezését, hazai együttműködések összhangban Európával, valamint előadások, fórumok tartását és médiakapcsolatokat, az ECDL, ECDL Select, TITAN, e-ügyintézés, e-VITA háLÓRA magyar! programok sikeres megvalósításának támogatását. Utalt rá, hogy az Európai Unió az EU információs társadalom politikájának egyik "tartóoszlopaként” ismert e-Inclusion programjának célkitűzéseit (infokommunikációs technológiai szemlélettel legyőzni, ellensúlyozni a társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségeket, kirekesztést), az NJSZT messzemenően magáénak vallja. A hazai megvalósításról szólva, Alföldi megállapította: jó dolog, hogy a témában öt párti politikai egyetértés van, kialakult a kormányzati munkamegosztás, vannak már sikeres akciók, "ezreknek"szóló részeredmények, ám az átütő, komoly siker, a DE! program "milliósítása" még várat magára.  Eközben a programban érdekelt erőforrások szétforgácsoltak. Szorgalmazta ezért a megoldásra hívatottak közötti mielőbbi alkotó párbeszédet.

A "WiFi Falu" nevű kezdeményezés eredményeiről, tanulságairól Nyírő András beszélt. 2008 júliusától összesen 102 BAZ, illetve Szabolcs-Szatmár megyei hátrányos helyzetű településen indították el a felújított linuxos számítógépeket és vezeték nélküli internetet magába foglaló programot. Az érdeklődés és megelégedettség magas foka miatt is az illetékeseknek az a szándéka, hogy a többi hátrányos helyzetű település támogatására egy országos szociális internet szolgáltatást hozzanak létre.

A konferencián hat kategóriában összesen 14 személyt díjaztak. Életműdíjat kapott Dr. Pompéry Béla, Sántáné Tóth Edit és Géczy László. Kiemelkedő eredményéért és a számítógép-tudomány hazai elterjesztésében kifejtett munkájáért Láng András, Szeredi Péter és Z. Karvalics László Neumann-díjban részesült. A számítógép-tudományban, annak alkalmazásában elért eredményéért Járai Antal, valamint Tikk Domonkos kapta meg idén a Kalmár-díjat. Rozgonyi-Borus Ferenc, illetve Nedeczky Veronika a számítástechnika eredményes oktatásáért és a számítástechnikai kultúra terjesztéséért Tarján-díjban részesültek. Kimagasló szakmai alkotó és publikációs tevékenységéért Balogh Pétert Kemény-díjjal jutalmazták.  Az Év Informatikai Újságírója 2008 díjat kapott az "írott média" kategóriában Mallász Judit (IT Business), a "tartalomszolgáltatás" kategóriában  Gerényi Gábor (Index.hu), online kategóriában pedig Vértes János (Adverticum, Prím Online).  

Az ünnepélyes átadásról szóló rövid videó megtekinthető itt.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05