Új mobil-pályázatok: nyolc nappal meghosszabbítva

forrás Prim Online, 2008. november 13. 12:03

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a közelmúltban lefolytatott konzultációra beérkezett kérdések nyomán nyolc nappal meghosszabbította az október 22-én kiírt mobil-pályázatok beadására rendelkezésre álló időt. Az új beadási határidő november 28.

A pályázat október 31-én megtartott pre-bid konferenciáján elhangzott, valamint az írásban beérkezett és már megválaszolt kérdések száma meghaladta a nyolcvanat. A kérdések megválaszolása mellett az NHH pontosított a kiíráson, ezért kerül sor a beadási határidő meghosszabbítására.

Az NHH a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az úgynevezett „A” blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A „B” blokkra sikeresen pályázó cég pedig a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

A további öt csomag a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

A kiírási dokumentációnak a beérkezett kérdések nyomán történt pontosítása elsősorban a „B” blokkon a szolgáltatás elindítására vonatkozó határidőt, a „C” blokk esetében a nyertessé nyilvánítható konzorciumokra vonatkozó feltételeket, valamint az „A” és „B” blokk nyertese közötti későbbi esetleges tulajdonosi összefonódás szabályait érinti.

A pályázati anyagot eddig összesen 12 cég vásárolta meg. Az NHH várakozásai szerint az „A” és a „B” blokk esetében a pályázat eredményhirdetésére legkorábban változatlanul 2008. december 22-én, a 26 GHz pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05