RED: modul rendszerű videokamera és fényképezőgép

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 15. 10:10

A RED bejelentette modul rendszerű képrögzítő rendszerének utolsó elemeit is, így az új központi egységekkel teljessé vált a kirakós kép. A rendszer lényege egy eddig nem látott módon variálható érzékelő és kiegészítő-lista, mely profi minőséget és a kár 3D felvételek készítésének lehetőségét ígéri.

A RED mozaikszerűen felépülő eszközeinek formálódását régóta kiemelt figyelemmel követi a szakma, mivel eddig soha nem készült ennyire szabadon variálható rendszer. A felhasználó szabadon választhat a kompatibilis főelemek és kiegészítők sorából, így teljességgel a saját igényeinek megfelelő eszközt építhet magának. Ugyanakkor nem szükséges külön fényképezőgép és videokamera vásárlása, mivel a RED ezen a téren is kínál megoldást. A tulajdonos a különböző feladatoknak megfelelően akár teljesen átalakíthatja gépét, úgy, hogy vállkamerát, vagy éppen DSLR szerű fényképezőgépet alakít ki szenzora körül. Illetve szenzorai körül, mivel akár több érzékelő is összeépíthető egy rendszerbe, ami egy 3D kamera létrehozását jelenti.

A fő elemek természetesen az érzékelőmodulok, ezek köré lehet különböző gépeket építeni. Ezek közül több típust is kínál a gyártó, létezik 4,9mp, 13,8mp, 24mp, 65mp, sőt 261 megapixeles szenzorok is, igaz, ez utóbbi már az 55 ezer dolláros árkategóriában. Ezek között változó méreteket találunk a 2/3-ostól a 36x24 mm-es kisfilmes, középformátumú 56x42 mm-es, sőt akár 60x170 mm-es érzékelővel ellátott központi egységeket is, míg a videofelvétel sebessége másodpercenként 25 és a lassított felvételekhez használható 120 képkocka között változhat típustól függően.

A kiegészítők sora igen hosszú, megtalálhatók köztük a profi felhasználásra jellemző válltámaszos és sínes elemek, fogantyúk, árnyékolók, de van itt akár Full HD felbontású elektronikus kereső is. A gyártó szerint matematikailag szinte végtelen variáció rakható ki az elemekből, és ha ennek csak töredékét is használja ki a felhasználó, már olyan szabadsággal rendelkezik, melyre eddig nem volt példa, különösen, mivel nincs minden esetben a RED moduljaira utalva, az objektívek rögzítésére például többek között Nikon és Canon bajonett is választható. A most az utolsó fő elemekkel kiegészült rendszer várhatóan 2009 tavaszától folyamatosan kerül majd kereskedelmi forgalomba.

Kulcsszavak: kamera kamkorder tudomány

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09