Újdonságokkal teli SPSS Statistics 17

Kovács Attila, 2008. november 18. 10:04

Megjelent az SPSS statisztikai szoftvercsalád legújabb, 17-es verziója. SPSS Statistics 17 lett az új hivatalos neve a "hagyományos” SPSS programcsomagnak, az egyéb SPSS termékek neveivel való összetéveszthetőség elkerülése miatt. (Ezentúl az SPSS szó inkább magára a cégre vonatkozik, az utána következő szó jelöli a cég valamelyik termékét. Más SPSS termékek illetve modulok neve is változni fog úgy, hogy a név egyértelműen utaljon a termék funkciójára.)

Az SPSS Statistics 17 főbb újdonágai a következők:

Új szintaktika-szerkesztő.
A szintaktika-szerkesztés egészen átalakult és új funkciók is megjelentek, például az automatikus parancs kiegészítés, szintaktikai elemek megkülönböztetése  színekkel, könyvjelző, töréspontok elhelyezése a parancssorozat nyomkövetéséhez. Az automatikus parancskiegészítő listán kínálja az alkalmazható alparancsokat is, így ritkábban kell a hagyományos szintaktikai metanyelvi leírásokat böngészni. A színes kiemelésekkel rögtön észrevehetők a rosszul írt szavak, illetve hibás szintaktikai részletek. A töréspontok elhelyezése lehetővé teszi a hosszabb parancssorozatok futása közben ideiglenes megszakítások előírását, beavatkozásokat végezhetünk - például az adatokon - a folyamat további végrehajtása előtt.

Egyéni dialógus-tervező.
Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználó számára parancs sorozatok előállítását saját szerkesztésű dialógus-ablakok tervezése alapján. Az így generált szintaktika tartalmazhat Python vagy R nyelvű részeket is.

Cimketár.
(Codebook). Az új címketár eljárás tulajdonképpen a régebbi adatszótár listázó művelet  output-jának praktikusabb formáját jelenti, azaz a változók nevei, címkéi, tulajdonságainak listája, kiegészítve összegző statisztikákkal és a többfeleletes változócsoportok leírásával.

Legközelebbi szomszéd elemzés. Ez a módszer tulajdonképpen egy újabb klaszterező eljárás, amely az esetek hasonlóságára épül, de egzakt illeszkedés helyett a mintázatok különbözőségére érzékeny.

Többszörös pótlás. (Multiple Imputation). Ez a művelet, amely a "Missing Values” modul része, bevezetésül összegzi, és látványosan ábrázolja a hiányzó adatok előfordulását, majd egyszerre több változó hiányzó értékét pótolja valószínűségi  alapon.

RFM elemzés. Az RFM elemzéssel azonosíthatók olyan, már meglévő ügyfelek, akik a legnagyobb valószínűséggel reagálnak egy új ajánlatra. Ez a direkt marketing közkedvelt módszere, most egy új modulként jelent meg az SPSS Statisztikában.

Továbbfejlesztett kategorikus regresszió.
Ez a "Categories” modul egy eljárásának a fejlesztése, amely az előrejelzés (predikció) pontosságának növelése érdekében kiegészült a Lasso-féle és az elasztikus-háló regulációs lehetőségekkel. Így olyan esetekben is alkalmazható a modell, ha több változó van, mint eset, (például genetikai kutatásokban).

Ábratervező.
(Graphboard) Ismét újabb ábratervező felülettel bővült az SPSS, ahol egyéni vagy előre készített ábra kinézeteket szerkeszthetünk, alkalmazhatunk.

Output export.
  Még többféle export formátum, és több kontroll az exportált tartalmat illetően. Széles táblák Word dokumentumba szebben, hozzáfűzés létező Excel táblához. Output export formátum specifikáció a szintaktikában, annak megfelelően, ahogyan idáig a dialógusokban lehetett. Az OMS (automatikus outputexportálás) menü rendszer is támogatja ezen túl a Word, Excel és PDF formátumot is.

Léptetett értékek új menüje.
(Shift Values) Ez lényegében a korábban is létező LAG függvény menüsített változata, amely lehetővé teszi adott eset feldolgozásánál előző esetbeli valamely változó értékére valő hivatkozást. A menü többet tud, mint az eredeti függvény, mert az aktuális esetet követő értékre is tud hivatkozni.

Továbbfejlesztett aggregációs lehetőség.
Ezentúl működik az aggregációs eljárás csoportosító-változó megadása nélkül is.

Medián függvény. Ez idáig nem volt, alkalmazása, szintaktikája hasonló pl.: a MEAN függvényhez, azaz eseten belül változók értékeinek mediánját adja.

Kulcsszavak: SPSS kutatás statisztika

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09